Grad za palionicu sveća i parterno uređenje Uspenske crkve izdvojio više od 29 miliona

Iako se navodi da su gotovi radovi na uređenju porte Uspenske crkve i izgradnji palionice sveća, na terenu se vidi da posla još uvek ima.
Grad za palionicu sveća i parterno uređenje Uspenske crkve izdvojio više od 29 miliona
Foto: 021.rs

Osim toga, prema navodima Grada, posao je koštao 27,8 miliona dinara, ali u aneksu ugovora piše da su porasli na 29,1 milion. 

Ovi radovi, kao i troškovi, deo su sredstava koja su uložena u uređenje okoline Uspenske crkve, jer je prošle godine postavljena ograda, što je koštalo 13,4 miliona dinara.
Uprava za građevinsko zemljište i investicije navodi kako su aktuelni radovi - gotovi. Kako poručuju, desno u odnosu na glavni ulaz u hram nalazi se novoizgrađeni popločani plato sa kog se pristupa palionici. Objekat palionice sveća čine prostor za paljenje sveća, prodavnica sveća, magacin i toalet za osoblje. 
 
"Hidrotehnički radovi podrazumevali su priključenje objekta palionice na uličnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, dok je nivelacijom terena i usmeravanjem ka novoizgrađenim slivnicima postignuto efikasno odvođenje atmosferskih voda. Izvedeni su i radovi na uređenju porte tako da su severno od Hrama, nadgrobne ploče iz 1934. godine položene u zemlju, dok je ostatak ploča ugrađen u fasadu. Porta je dobila  nove granitne pešačke staze, naglašene oivičenjem. Prostor porte upotpunjen je novim urbanim mobilijarom u vidu 7 klupa i 8 korpi za otpatke, dok je deset stubova javnog osvetljenja – kandelabera osveženo restauracijom i konzervacijom. Za sve izvedene radove izdvojena je suma od 27,8 miliona dinara", navodi UGZI.
 
Međutim, kako se 021.rs uverio na terenu, vidi se da još ima potrebe za radovima, kao i da su troškovi rasli, te da je ugovor menjan dva puta zbog produženaja roka i rasta cene.
 
Kako je ekipa 021.rs zabeležila, u spalionicu se ne može ući i zaključana je, dok se u blizini nalazi površina u parteru koja nije behatonirana. 
 
 
Prema uvidu u dokumentaciju UGZI-ja, za ove radove vidi se i da je tokom juna dva puta produžavan rok za završetak radova, pa su umesto za 120 dana trebalo da budu gotovi za 151, odnosno do početka ovog meseca. Navedeno je da je rok produžen zbog dodatnih radova, ali nije poznato zbog kojih tačno.
Takođe, iz aneksa ugovora se vidi da je zbog dodatnih radova porasla cena čitavog projekta za više od miliona dinara. 
 
Iz spiska građevinskih dozvola vidi se da je ona, kao investitoru, data Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Novosadskoj, a ne UGZI-ju. 
 
Prema tom dokumentu procenjena vrednost cene izgradnje same spalionice sveća površine od 16,54 kvadrata je 11,4 miliona dinara bez PDV-a. 
  • Saša

    26.08.2022 10:03
    Crkva
    Popovi=lopovi!
  • CCC

    26.08.2022 08:49
    A crkva kao nema para hahaha
  • 313

    25.08.2022 23:31
    Loša tradicija
    U redu je što je grad izdvojio pare za uređenje crkve. Nije u redu ako su te pare otišle u ruke nečijeg bate kao i nebrojeno puta do sada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti