Formira se nova građanska opcija na političkoj sceni Novog Sada

Politička scena u Novom Sadu dobiće još jednu građansku opciju, nezvanično se saznaje.
Formira se nova građanska opcija na političkoj sceni Novog Sada
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako piše portal VOICE, okosnicu čine aktivisti i neformalne organizacije koji su se suprotstavljali politikama gradske vlasti, naročito u oblasti urbanizma.
 
Za sada niko ne želi da izađe sa detaljima, a nezvanično su potvrdili da im je cilj izlazak na naredne lokalne izbore, koji u Novom Sadu sleduju za manje od dve godine.
Predstavnik udruženja Europolis Dane Pribić je za VOICE potvrdio da se radi na novoj političkoj opciji, ali nije želeo da otkriva više detalja.
 
Kako kaže, u pitanju je normalan sled koraka nakon što su inicijative građana počele međusobno da se upoznaju, druže, dele znanje i iskustva i da solidarno jedni drugima pomažu i dele resurse.
"Reč je o opštoj potrebi da se ta građanska borba nekako nadogradi, da se preuzme odgovornost, dobije poverenje građana i dođe u poziciju da se najdirektnije moguće, u skladu sa javnim interesom, odlučuje o planovima i projektima u Novom Sadu", rekao je Pribić.
 
Predsednik Saveta Mesne zajednice "Liman" Dragoljub Perković smatra da se u Novom Sadu u prethodnih nekoliko meseci dogodilo više stvari koje su dodatno povezale građane, aktiviste i neformalne inicijative.
 
Ocenio je da bi to zaista moglo iznedriti neku konkretnu opciju, "pa i onu izbornu". Prema njegovim rečima, kada dođe trenutak da se organizujemo za te izbore, "to će biti stvar procene".
 
"Kao i za mesne zajednice kada smo odlučivali da li da se kandidujemo, da li da izlazimo, nekako smo pokušali da vidimo da li imamo neke šanse da uspemo u tome", rekao je Perković.
 
Aktivistkinja Suzana Jozić, koja je 21. jula, prilikom protesta zbog usvajanja Generalnog urbaničkog plana, bila i fizički napadnuta od strane pripadnika privatnog neobeleženog obezbeđenja, rekla je da je na ulici "jer ne pristaje da živi u diktaturi jednog čoveka i njegovih podanika". Dodala je da je na izborima bila posmatrač.
 
"Pošto sam bila na izborima posmatrač, na moje oči sam videla krađu, prisustvovala sam izdaji svih opozicionih lidera i, govorim u svoje ime, ja na njih više ne pristajem", rekla je Jozić.
 
Deo novosadskih aktivista nedavno je zakoračio u politiku, pošto je doskorašnji član Omladinske studentske akcije (OSA) Mladen Cvijetić sa još nekoliko kolega osnovao novosadski odbor stranke Zajedno, jedne od članica koalicije Moramo.
 
Kaže da će Zajedno za predstojeće izbore uputiti svima poziv na zajedničko delovanje.
 
"Svi ljudi koji su slobodne misli, koji su opozicionog karaktera, sve organizacije pozivamo da se ujedine u što širi front, da udarimo u vlast sa svih strana jer smatram da je došlo krajnje vreme", rekao je Cvijetić.
  • Če

    30.08.2022 10:57
    Glas za opoziciju gde da zaokruzim za knjizicu, a imaće od mene i kapilarnih ali i ja malo da se ogrejem uz vatru, svesni su momci i devojke kako to funkcionise sto bi rekao pokojni Lane Gutović " evo ih blanko ostavke tu su u torbiče, a tri ministarstva upravni odbori nis,jat,eps,borča,ovča i vinča" !!
  • Komsija

    29.08.2022 14:36
    Dane Pribic?

    Ma ‘ajte molim vas…
  • stevan@gmail.com

    29.08.2022 14:21
    Vučićeve podvale.
    Vučić nudi posebne pogodnosti za sve partije koje će pokušati da razjedine opoziciju. Znači u pitanju je lična korist na uštrb polovine naroda Srbije koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. The end Srbijo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti