FOTO, VIDEO Prosvetari protestovali ispred Banovine: Ne tražimo ministarske plate

Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine organizovala je protest ispred Banovine jer nadležni nisu ispunili njihove zahteve.
FOTO, VIDEO Prosvetari protestovali ispred Banovine: Ne tražimo ministarske plate
Foto: 021.rs
Osnovni zahtev prosvetara je da se plate izjednače sa ostalim zaposlenima u državnom sektoru. 
Prosečna plata u prosveti je oko 66.800 dinara, a republički prosek je definisan na oko 74.000. 
Član sindikata i nastavnik matematike iz Kulpina Branislav Cesnak za 021.rs kaže da nisu zadovoljni najavom odlazećeg ministra prosvete Branka Ružića o povećanju plata u januaru, jer nije rečeno ništa konkretno.
 
"Ne zna se ni koliko je povećanje, ni koliko su bile plate, ni ništa. A sam prosek plate u prosveti se povećao zbog podizanja minimalca. Kad podignete tetkicama minimalac, prosvetarima ostaje isto. On je to tako objasnio da će biti dupla plata u odnosu na onu pre sedam godina, što nema nikakve veze. Uzmeš mi 10 odsto, vratio 10 odsto i još 10 odsto podigao i kaže imaš duplo", kaže Cesnak.
 
Dodaje da su svi radnici u prosveti nezadovoljni, ali da neće svi da se pridruže štrajku ili protestu, jer strahuju da bi mogli da ostanu bez posla. 
 
 
Martin Mihailović iz Unije sindikata rekao je da oni traže najelementarnije stvari i da im se vrati dostojanstvo koje im je oduzeto.
 
"Svake godine se priča o tome kako prosvetari samo traže novac, samo traže neka silna povećanja, a ćutite kakve su naše plate. Za one koji ne znaju naše plate su možemo slobodno reći mizerne... Mi smo pet odsto ispod republičkog proseka. Mislimo da je to stvarno katastrofalno i da je to neka početna tačka od koje bismo moglo krenuti", naveo je i dodao da se to ne odnosi samo na nastavnike i profesore, već i na pomoćne radnike i sekretare škole.
 
Istakao je da ne traže ministarske plate, već zarade kakve imaju drugi zaposleni u javnom sektoru, poput zdravstvenih radnika i policajaca.
 
 
 
Rade Marjanović istakao je i zahtev da se smanji broj učenika u odeljenjima, ne samo kako bi nastavnicima bio lakši rad, već i kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja.
 
"Zašto naša deca ne mogu da imaju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju, nego moraju da uče i savladavaju i neke stvari koje im apsolutno nisu potrebne? Nastavnik može da izdvoji više vremena za dodatne sadržaje i da svoj predmet učini zanimljivijim ukoliko su ta odeljenja sa manje učenika", naveo je. 
 
Ivana Dokić navela je da ljudi na vlasti decenijama obespravljuju i ponižavaju prosvetu.
 
"Nama je teško jer iz godine u godinu raste obim posla. Skraćuju nam se rokovi, pritisak raste, a plate su sve manje. Mi nismo u stanju da napunimo ni prosečnu potrošačku korpu. A ako je nama teško zamislite kako je našim tetkicama, domarima i pomoćnim radnicima. Oni rade za minimalac", istakla je.
 
Zaključila je da treba istrajati u borbi.
 
 
Branislav Cesnak istakao je da ministarstvo prosvete služi za "potkusurivanje" onima na vlasti.
 
"Dobijemo nekog koga nemaju gde da stave i koga prosveta uopšte ne interesuje. Formira se nova vlada, molim ih još jednom da razmisle koga će postaviti, da jednom postave ozbiljnog čoveka sa uticajem ko može da uradi nešto dobro i za decu, i za roditelje, i za nas", naglasio je. 
 
 
Na protestu ispred Banovine okupilo se nekoliko desetina članova sindikata. 
 
Članovi ovog sindikata danas su i štrajkovali tako što su skratili po jedan čas na 30 minuta. S druge strane, deo sindikata najavio je da odustaje od štrajka i da čeka pregovore sa novom vladom koja tek treba da se formira. 
  • Zoki

    03.09.2022 18:53
    Kleveta
    Gari i ostali,
    možda ćete jednog dana odgovarati za klevetu. Godišnji mi je bio 27 dana, imam državne praznike, kao i vi. Niste upućeni u poslove prosvetnih radnika, pa ih nemojte komentarisati. Radim od 7,00 do 13,30 u školi, pregledam sveske, započinjem slova, ispravljam kontrolne ... Jedino pripreme pišem kod kuće. Radim oko 9 sati. Moje koleginice idu kući u 12,15, ali rade uveče administraciju, što vi ne vidite. Tokom "slobodnih dana" pišem planove, istražujem, pripremam roditeljski, individualne razgovore i radionice za decu i roditelje, smišljam časove. Ni glumac, po vašoj logici, ne bi trebao da bude plaćen više od dva sata koliko mu traje predstava. Shvatite, svima su male plate, ali tako ni profesora neće biti jer nema studenata na nastavničkim smerovima.
  • Jelena

    02.09.2022 13:23
    bez teksta
    Dok god većina ovako gleda na stvari nama nema pomoći.
  • zamisli

    01.09.2022 21:29
    ja nekada
    ja kad sam iŠo u debilanu nikad nista od strajka. Neka deca uzivaju ili uce cvarke da naprve, uzgoje biljku, usiju dugme, ajvar, CO2 varenje, naprave raketu... a ne nemacku istoriju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti