Direktorka instituta na kom je zaposlena dobila otkaz nakon kritikovanja: Netačni navodi sindikata

Otkaz doktorki nauka na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu bio je u skladu sa zakonom jer je ova zaposlena više puta činila povrede radnih obaveza, kaže direktorka FINS za 021.
Direktorka instituta na kom je zaposlena dobila otkaz nakon kritikovanja: Netačni navodi sindikata
Foto: Pixabay
Direktorka instituta dr Elizabet Janić Hajnel imenovana je i u saopštenju samostalnog sindikata zaposlenih na FINS-u, kao i u izjavi koju je za 021.rs dala otpuštena naučna saradnica dr Mladinka Pestorić. Dr Janić Hajnel je, kako su naveli u sindikatu i kako je rekla otpuštena doktorka nauka, otkaz uručila nakon primljenih kritika za svoj rad na sednici Naučnog veća.

Otkaz ovoj zaposlenoj se zloupotrebljava uz iznošenje netačnih i polutačnih informacija, smatra dr Janić Hajnel.

"Netačna je tvrdnja da je Institut napustilo 20 odsto naučnih radnika u mandatu sadašnjeg rukovodstva koje je izabrano u maju 2022. godine. Hronološki posmatrano, u periodu od maja 2022. godine institut nije napustio nijedan doktor nauka; od 2019. godine Institut je zbog odlaska na rad u inostranstvo napustilo četiri doktora nauka (od toga jedan bračni par( što je bilo motivisano prvenstveno većom zaradom u inostranstvu, kao i jedan doktor nauka zbog preseljenja u drugi grad iz privatnih razloga", kaže dr Elizabet Janić Hajnel i dodaje da je za vreme prethodnih direktora, 2016-2019. godine, Institut napustilo pet doktora nauka, ali je u periodu 2016-2022. dvadeset mladih istraživača zasnovalo radni odnos u Institutu.
 
Od toga su dvoje doktori nauka.
 
U vezi sa informacijom da nije dobila podršku Naučnog veća kao kandidatkinja za direktora FINS-a, dr Janić Hajnel kaže da je Naučno veče organ koji daje obrazloženo mišljenje o kandidatima Upravnom odboru, a da Upravni odbor, po utvrđivanju svih uslova i dobijene saglasnosti osnivača, donosi odluku o izboru direktora.
 
Izbori su, navodi direktorka FINS-a, bili zakoniti i dodaje da je "činjenica da je deo naučnih radnika, predvođen sa tri prethodna direktora, želeo da neko od njih bude direktor".
 
Ona navodi da su tri naučna radnika u disciplinskom postupku zbog dopunskog rada kod drugog poslodavca bez prethodnog obaveštavanja Instituta, a ne zbog iznošenja kritika sednici Naučnog veća, što "potvrđuje netačnost navoda datih u saopštenju SS FINS-a".
 
Dr Elizabet Janić Hajnel kaže da je jula 2019. godine počela reorganizacija FINS-a i uređivanje normativnih akata po nalogu osnivača i upravnog odbora, a zbog zanemarenosti prethodnih godina. "Kao što je bilo i očekivano, ovo je rezultiralo otporom dela zaposlenih da se prilagođavaju promenama koje su bile zakonom uređene i koje su uključivale uvođenje reda, višeg poštovanja radne discipline i zakonsko poslovanje Instituta u svim aspektima. Najveće nezadovoljstvo potiče od bivših rukovodstava Instituta koja zloupotrebljavaju svoj autoritet kod mlađih saradnika, konstantno pokušavajući da ih usmere protiv aktuelnog rukovodstva i neophodnih promena u organizaciji i poslovanju Instituta. Posebno im smeta uvođenje reda u javne nabavke i zakonito trošenje budžetskih sredstava sa projekata", navodi direktorka FINS-a za 021.rs.
 
Istina je, dodaje, sasvim drugačija od iznesenog u saopštenju sindikata.
 
"Institut je finansijski potpuno stabilna organizacija, što je vidljivo iz završenog računa, dostupnog svima. Institut ima permanentnu podršku države. U prilog tome govore činjenice da je Pokrajinski sekretarijat za vidoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost tokom 2018/2019. godine kompletno opremio novu laboratoriju za molekularno-biološka ispitivanja u vrednosti od 16 miliona dinara, tokom 2020/2021. godine obezbedio je dve jedinice kapitalne opreme vrednosti od 34 miliona dinara, a 3. avgusta 2022. potpisan je Memorandum o razumevanju o saradnji i podršci procesu institucionalne transformacije sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", navodi se u odgovoru dr Elizabet Janić Hajnel.
 
Dodaje se da nije tačno da je smanjena naučna produkcija, čemu u prilog idu zvanični podaci objavljeni na sajtu Univerziteta u Novom Sadu, kao i aktuelni projekti u kojima FINS učestvuje.
 
Kad je reč o snimanjima sednica Naučnog veća, što je kritika koju je izneo sindikat, direktorka FINS kaže da je u institutu doneta odluka da se tonski snimaju sve sednice svih organa i tela, uključuju Naučno veće, a s ciljem racionalizacije i uvođenja savremenih komunikacijskih tehnologija u administrativni rad.
 
"Delovanje grupe zaposlenih predvođene bivšim rukovodstvom, nakon neuspešnih pritisaka preko Naučnog veća, se od pre dva meseca usmerilo na sindikalno delovanje. U sindikalnu organizaciju Instituta učlanili su se zaposleni koji do tada nisu bili članovi s namerom da smene tadašnju predsednicu sindikata, nakon čega su je i prisilili da da ostavku. Za novog predsednika su izabrali upravo koleginicu protiv koje je vođen, a potom i završen disciplinski postupak. Njoj je prvenstvena namera bila da sa pozicije sindikata uceni rukovodstvo da povuče pokrenute disciplinske postupke", navodi dr Janić Hajnel i dodaje da je devetoro članova reprezentativnog sindikata u međuvremenu izašlo iz članstva.
 
Direktorka FINS kaže i da se vrši pritisak na mlađe istraživače - doktorande da se učlanjuju u Sindikat jer se ucenjuju od strane starijih istraživača - mentora, u pogledu istraživačkog statusa i napredovanja.
 
Podsetimo, kako je 021.rs pisao na osnovu saopštenja sindikata u FINS-u, jedan doktor nauka je dobio otkaz, a troje su dobili upozorenja pred otkaz od rukovodstva Naučnog instituta, a zbog iznošenja kritike na račun direktorke, otkaz je dobila dr Mladenka Pestorić.
 
U tekstu 021.rs, koji sadrži delove saopštenja sindikata, ne navodi se razlog za disciplinske postupke protiv trojice doktora nauka.
 
Takođe, u tekstu 021.rs se ne navodi da su doktori nauka odlazili sa instituta u mandatu aktuelne direktorke, kako je dr Elizabet Janić Hajnel navela.
 
Otpuštena dr Mladenka Pestorić ispričala je za 021.rs kako je došlo do toga da je na birou, kako se oglasila protiv programa direktorke kao članica Naučnog veća, te kako najavljuje tužbu jer je dobila otkaz bez ikakvog prava žalbe i pravnog leka.
  • Strajkac

    07.09.2022 19:41
    A sto ti naucnici ne strajkuju? Strajk je legalno pravo svakog zaposlenog, oblik izrazavanja nezadovoljstva. Eno, piloti Luft Hanse strajkuju. Strajkuju radnici zeleznice u Briselu, aerodrom u Amsterdamu. Zasto ne strajkuju? Zar je pisanje u novinama vrhunac borbe?
    Ali nece strajkovati. Zatalasali su i za koji dan ce se smiriti. Kao i uvek. Jer nova generacija ima snage samo za kuckanje po tastaturi. Tresla se gora, rodio se mis. Kao i uvek.
  • Dobro pitanje

    07.09.2022 11:30
    ?
    Kakve su namere Upravnog odbora koji za direktora postavi nekoga za koga su kolege obrazlozile zasto nije podoban za obavljanje doticne funkcije i to krunisale glasanjem protiv..? Da se unese nemir u Institut..? Demonstracija sile..? Nesto trece..?
  • Agent 007

    04.09.2022 23:08
    Dobro pitanje
    Pravo pitanje je kako je ona uopšte izabrana za direktora kada je dobila samo 2 glasa od 15 Veća?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.