Sanira se spomen-kosturnica palim borcima NOB-a u Grabovu

Spomen-kosturnica palim borcima Narodnooslobodilačke borbe u Grabovu, u Beočinu, uskoro će biti sanirana.
Sanira se spomen-kosturnica palim borcima NOB-a u Grabovu
Foto: Wikimedia Commons/Vanilica
Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture traži izvođača radova na ovom poslu, koji vredi 1,1 milion dinara sa PDV.
Sredstva je, na predlog Pokrajinskog zavoda, obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Spomen-kosturnica palim borcima u Drugom svetskom ratu nalazi se ispred osnovne škole u Grabovu, a podignuta je 1961. godine. Ovaj ratni memorijal čine pristupne staze sa platoom, spomen-kosturnica i skulpturalni zidovi u dva pravca oko kosturnice. Kako je evidentirano u idejnom projektu sanacije, kosturnica je četvrtastog oblika, od betona, visine oko 170 centimetara, a malterisani i bojeni deo nosi se na kamenom zidanom postamentu. 
 
Na gornjem delu nalaze se dve ploče - bronzani reljef i spomen-ploča od crnog mermera, sa ispisanim tekstom:
 
U borbi protiv fašizma i domaćih izdajnika dali su živote stotine građana ovog malog, planinskog Grabova. Neka ova spomen-kosturnica podseća nove generacije na herojske dane Narodnooslobodilačke borbe i žrtve za našu lepšu i srećniju budućnost.
 
Sa leve strane kompleksa su tri nosača zastava.
 
Kako se zaključuje u idejnom projektu, kompleks je već prilično dobro održavan. Međutim, potrebno je uraditi određene poslove na sanaciji.
 
Idejni projekat, KRIP inženjering
 
Potrebno je pregledati, očistiti i impregnirati bronzanu i mermernu ploču; ponovo malterisati i obojiti fasadnom bojom u belom tonu zidani deo kosturnice; sve kamene elemente pregledati, očistiti nečistoća i ispucale fuge, oprati detaljno partnerni deo, a betonske ivičnjake ukloniti i postaviti nove; jarbole je potrebno srediti, sanirati njihov mehanizam; hortikulturno urediti obeležje zasađivanjem, između ostalog, ukrasnog bilja.

Tender za odabir izvođača ovih radova otvoren je do 15. septembra. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.