OTKRIVAMO Ovaj tekst će se čitati deci za Dan zastave: Precima srpska trobojka bila preča od života

Školska uprava Novi Sad uputila je školama uputstvo za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra.
OTKRIVAMO Ovaj tekst će se čitati deci za Dan zastave: Precima srpska trobojka bila preča od života
Foto: 021.rs

Kako se navodi u dopisu, potrebno je da škole u nedelji od 12. do 16. septembra organizuju različite "prigodne aktivnosti".

Školska uprava Novi Sad poziva škole da ovaj dan obeleže tako što će učenicima čitati tekst koji je pripremilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

U tekstu se navodi da je reč o velikom danu za "Srbiju, Republiku Srpsku i celokupan srpski narod, jer nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode".
 
"Ovaj dan simbol je junaštva i jedinstva nacije, koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gde god da živi, slavi zajedničkim praznikom. On je i poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju, veru", piše u tekstu koji je pripripremilo Ministarstvo.
 
Navodi se da se srpsko jedinstvo slavi jer ono podrazumeva svest o "istoj nacionalnoj, verskoj, kulturnoj i civilizacijskoj pripadnosti".
 
U tekstu se pominje kralj Petar I Karađorđević koji je 1911. godine uručio 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te da nijedna od tih zastava nije zarobljena. Dodaje se da je "srpska trobojka našim precima bila veća i važnija i preča od života".
 
"To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju vrednosti na kojima počiva humano društvo, kultura, tradicija, vera jezik. To je naš srpski jezik, jezik i Meše Selimovića i Ive Andrića i Miloša Crnjanskog. To je kultura koju smo stvarali, to je vera bez mržnje, to nas određuje i čini dostojnim narodom", navodi se u tekstu.
 
Đaci se podsećaju da je 15. septembra 1918. godine Živojin Mišić izdao naredbu srpskim trupama "U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu". 
 
"Tog dana su hrabri srpski vojnici ponovo, bez obzira na krvavu cenu, izabrali Srbiju i slobodu. Izabrali su i budućnost, onu u kojoj mi danas stojimo pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode i mira. To nam daje snagu da se uvek borimo za očuvanje mira i slobode i da svu svoju snagu usmerimo na ono što će život u našoj zemlji učiniti još boljim - nove mostove i puteve, fabrike, bolnice, škole", piše u tekstu.
U tekstu se navodi i da "treba da učinimo sve da se naši potomci sutra ponose nama".
 
"Svom snagom, svim srcem, svom dušom i svakog trena, koliko god budemo mogli, treba vredno da radimo na tome da naša Srbija bude još jača i snažnija", dodaje se.
 
Tekst se završava povicima "Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo! Živela Srbija".
 
Ovaj govor, koji bi nastavnici i profesori trebalo da pročitaju učenicima 15. septembra, potpisuje ministarka Darija Kisić Tepavčević. 
 
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave slavi se od 2020. godine. Izabran je zato što je tog dana 1918. godine probijen Solunski front. Prošle godine građani su pozivani da na svojim domovima istaknu zastave, a to su učinile i državne ustanove. U Beogradu je održana i velika svečanost, koja je uključivala počasnu artiljerijsku palbu, svečanu ceremoniju i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, patrijarha Porfirija i srpskog člana predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. 
  • Kokokoko

    13.09.2022 19:20
    Kokoda
    Jedna partija, jedan vođa, jedna nacija. Pošto tekst ne poznaje državne granice, da ukinemo i višepartijski sistem, šta će nam?
  • Đura Vojvođanin

    11.09.2022 18:21
    U tekstu koji će se čitati može se videti da se potencira da se razlikujemo od nekih tamo drugih i da smo jako posebni u odnosu na druge. Nema reči o ljubavi i zajedništvu prema drugima. Kao da ih pripremaju za rat. Postavljam nekadašnji tekst koji su čitali đaci pre trideset i više godina pa vi uporedite jer ono bilo pravilno vaspitavanje dece ili ovo.

    Pionirska zakletva
    Danas, kada postajem pionir
    Dajem časnu pionirsku reč:
    Da ću marljivo učiti i raditi
    poštovati roditelje i starije,
    i biti veran i iskren drug,
    koji drži datu reč;
    Da ću voleti našu domovinu samoupravnu
    Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
    Čuvati bratstvo i jedinstvo
    Svih njenih naroda i narodnosti
    I ceniti sve ljude sveta
    koji žele slobodu i mir!


  • P

    11.09.2022 14:21
    Srpski Svet
    Koriste školu kako bi indokrinisali decu, pa ne moraju ni sva deca da poveruju u te lażi ali neki manji broj naravno iz disfunkcionalnih porodica patriJota će se i "primiti" na tu propagndu e to novi jurišnici za ostvarivanj Srpskog Sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti