Građani traže vraćanje pešačkog prelaza na Novom naselju - pokrenuta peticija

Stanovnici Bulevar kneza Miloša pokrenuli su peticiju za vraćanje pešačkog prelaza na ovoj saobraćajnici, nakon što je ukinut u julu ove godine.
Građani traže vraćanje pešačkog prelaza na Novom naselju - pokrenuta peticija
Foto: 021.rs

Prema zvaničnom saopštenju Gradske uprave, do ukidanja je došlo iz bezbednosnih razloga, jer su istraživanja pokazala da se veliki broj nezgoda dešava na pešačkim prelazima sa dve ili više saobraćajnih traka po smeru, što je slučaj i na Bulevaru kneza Miloša.

Međutim, građani su nastavili da koriste prelaz, iako vozila više nemaju znak da se tu nalazi pešački, zbog čega je sada i pokrenuta peticija.
 
"Iako je ovaj potez možda i opravdan, sa stanovišta bezbednosti, uklanjanje je sprovedeno 'preko noći' i bez ikakve prethodne najave, pa su mnogi pešaci nastavili da prelaze bulevar na ovom mestu, kao da se ništa nije dogodilo. Važno je napomenuti da pešaci koji prelaze na ovom mestu nisu u prekršaju, zbog toga što udaljenost do najbližih semaforisanih prelaza, sa obe strane, iznosi više od 100 metara", navodi se u peticiji.
Kako se dodaje, prelaz je bio glavna pešačka arterija za stanovnike ovog dela Novog naselja, jer je nekoliko decenija spajao najkraći put do osnovnih škola, vrtića, ogranka biblioteke, marketa, apoteka i drugih objekata.
 
"Pre četiri godine, na istom prelazu, oboreni su ivičnjaci kako bi se olakšao prelaz osobama sa invaliditetom, roditeljima koji guraju kolica, starijim osobama, biciklistima... Sada je u potpunosti uklonjena horizontalna i vertikalna signalizacija, uključujući i saobraćajni znak za obavezno ograničenje brzine na 40 kilometara na čas, što ovu lokaciju čini još manje bezbednom", navodi se.
 
Ukazuje se na to da je Gradska uprava prepoznala postojanje problema, ali da je umesto preduzimanja mera i usporavanja visoko frekventnog tranzitnog saobraćaja svetlosnom regulacijom ili horizontalnim usporivačima, odlučila da u potpunosti ukloni pešački prelaz i time dodatno ugrozi bezbednost učesnika u saobraćaju.
"Obrazloženje koje su dali nije logično, jer samo 500m dalje, na mestu gde se autobusi GSP-a skretanjem ulevo uključuju na Bulevar kneza Miloša, postoje dva pešačka prelaza, koja nisu ni približno toliko frekventna kao što je ovaj, koji je predmet ove peticije", zaključuje se.
 
Peticiju možete da pogledate na OVOM LINKU.
  • Vozac

    07.09.2022 15:15
    Tehnikalija
    "Važno je napomenuti da pešaci koji prelaze na ovom mestu nisu u prekršaju, zbog toga što udaljenost do najbližih semaforisanih prelaza, sa obe strane, iznosi više od 100 metara"
    Možda nisu u prekršaju što tu prelaze, ali nemaju prvenstvno u odnosu na vozila koja se tu kreću.
  • pajo patak

    07.09.2022 15:10
    ne talasajte
    dobićete semafor za sitne pare.
  • Biljana

    07.09.2022 14:53
    Tragedija
    Da tragedija bude veca,pesacki na tom mestu je postavljen nakon sto je zenu udario auto. Nije bilo pesackog ali su svi prelazili tu. Kao sto ce i sad nastaviti da rade a bez pesackog. Neko je u Upravi bio jako "pametan".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti