Da li je Novi Sad u mraku: Grad tvrdi da nigde javna rasveta nije isključena zbog štednje struje

Pojedini Novosađani prijavili su da je javna rasveta u njihovim kvartovima slabija ili potpuno ugašena počev od proteklog vikenda.
Da li je Novi Sad u mraku: Grad tvrdi da nigde javna rasveta nije isključena zbog štednje struje
Foto: 021.rs
Delovi Novog naselja, Limana, Grbavice, Telepa, kao i Bulevar oslobođenja, bili su u nekom trenutku u mraku prethodnih dana.
Ovaj utisak da su delovi grada mračniji u odnosu na ranije poklapaju se sa najavama nadležnih da će se, u cilju štednje električne energije, nepotrebna svetla gasiti - štaviše, preporuka Ministarstva energetike lokalnim samouprava su da se javna rasveta na ulicama, trgovima i drugim objektima svede na minimalni bezbednosno opravdan nivo, što je smanjenje za 33 odsto.
Preporuke uključuju i ograničenje rada rasvete na bilbordima i svetlećim reklamama, ograničenje novogodišnje rasvete na period od 15. decembra do 15. januara, kao i ograničenje rada reflektora na utakmicama i hitan prelazak na LED rasvetu.
 
Odmah nakon objavljivanja preporuka Vlade Srbije lokalnim samoupravama i drugim nivoima vlasti, Grad Novi Sad je saopštio da prihvata sugestije Vlade, te da se isključuje dekorativna rasveta na Gradskoj kući, zgradi Doma zdravlja na Limanu, na Dugi, Žeželjevom mostu i Most slobode, kao i na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
"U narednom periodu će se svakako postupati u skladu sa tom preporukom, sa posebnim osvrtom na sve potencijalne lokacije na kojima se može ugasiti dekorativna rasveta, a da to ne remeti sigurnost građana i bezbedno odvijanje saobraćaja", poručeno je iz Gradske kuće.
 
Dok je najavljeno i sprovedeno gašenje dekorativne rasvete, ovakve novine nisu najavljene za sistem javne rasvete. 
 
Na pitanje 021.rs da li su nadležni odlučili da ugase i/ili ograniče rad javne rasvete u pojedinim delovima grada zbog štednje struje, u kabinetu gradonačelnika za 021.rs navode da tako nešto nije odlučeno.
 
"Grad Novi Sad nije naložio ništa sem onoga što je u Preporuci Vlade Srbije navedeno, a to je samo gašenje dekorativne rasvete", navode u svom odgovoru čelnici Grada.
Kakvo javno osvetljenje ima Grad Novi Sad?
 
Inače, u gradu postoji, prema poslednjoj raspoloživoj evidenciji iz 2018. godine, 32.700 stubova javnog osvetljenja, uključujući prigradska naselja. Prema podacima koji su na zahtev 021.rs dostavili iz Gradske kuće, Novi Sad osvetljava 24.684 natrijumovih svetiljki, 4.037 LED svetiljki, 4.001 živina svetiljka i 2.401 metal-halogen svetiljki. 
 
"Prema Programu energetske efikasnosti Grada Novog Sada za period 2022-2024. godine, planirana je zamena po 1.000 živinih svetiljki od 125 W, LED svetiljkama od 73 W, u svakoj godini obuhvata Programa, dakle u 2022, 2023. i 2024. godini. Okvirna procena troškova za ove namene za sve tri godine obuhvata Programa iznosi 79.650.000 dinara za šta će se sredstva obezbediti u budžetu Grada Novog Sada. Ukoliko bi se ista dinamika zamene živinih sijalica nastavila i u 2025. godini, to bi značilo da će se sve živine sijalice na teritoriji Grada Novog Sada zameniti energetski efikasnijim LED sijalicama do kraja 2025. godine. U zavisnosti od raspoloživosti sredstava u budžetu Grada, intencija je da se  dinamika utvrdi bržom", poručuju nadležni za 021.rs.
 
U poslednjih deset godina, postavljeno je 5.866 novih stubova javne rasvete i 10.505 komada svetiljki, podaci su Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.
  • Станко

    13.09.2022 06:12
    Не треба
    У ширем центру НС има толико семафора, и још их постављају, тако да јавна расвета, а и Новогодишње осветљење ни нема потребе да постоји. Раде и дању и ноћу.
  • Sem

    11.09.2022 14:58
    Štede
    Ma štede struju,da bi je imali za novogodisnju rasvetu.
  • pajo patak

    10.09.2022 13:22
    @aga
    аго ako msmš da li to znači i da postojiš ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti