Novosadska firma kažnjena zbog dogovaranja cena i kršenja načela konkurencije na tržištu

Кomisija za zaštitu konkurencije kaznila je novosadsku firmu SF1 Coffee zbog sklapanja restriktivnih sporazuma s ciljem sprečavanja konkurencije na tržištu Srbije.
Novosadska firma kažnjena zbog dogovaranja cena i kršenja načela konkurencije na tržištu
Foto: Pixabay

Kako je objašnjeno, ta firma je tokom redovnih i akcijskih prodaja sa kupcima u veleprodaji ugovarala i sprovodila poslovnu strategiju kojom je utvrdila cene u daljoj prodaji u fiksnom iznosu koji je jednak njenim maloprodajnim cenama.

Zbog povrede Zakona o zaštiti konkurencije SF1 će morati da u budžet Srbije uplati 6.198.300 dinara.

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu utvrdila da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za 13 odsto više u odnosu na prosečne cene u Evropskoj uniji.
 
Tako su, na primer, televizori bili skuplji za 33-39 odsto u odnosu na cene u Mađarskoj, u kojoj je porez na dodatnu vrednost 27 odsto, dok je u Srbiji 20 odsto.
 
Tokom ispitivanja uslova konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo Komisija utvrdila da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nude aparati za kafu brenda Nespresso, čiji je uvoznik, odnosno distributer bila firma SF1, po identičnim, ili gotovo identičnim cenama.
 
Stoga je Komisija u septembru 2020. pokrenula postupka protiv te firme radi ispitivanja povrede konkurencije.
  • Коментатор

    13.09.2022 02:30
    Наопако
    Ако је неком ово новина онда сам то ја и верујем да нас има баш доста који чак ни не гледају цене технике јер нам се живот своди на пуко преживљавање, када се да харач за рачуне једва од две плате остане за скромну исхрану, гардероба је је луксуз а техника само пука маштарија!
  • NezavisniVojvodjanin

    12.09.2022 18:26
    Kartelski sporazum osiguranja
    A kada će osiguravajuće kuće da budu kažnjene zbog kartelskog udruživanja i međusobnih sporazuma suprotno načelu slobodne konkurencije na tržištu. U srbistanu sve i jedna osiguravajuća kuća ima iste cene osiguranja vozila, iste provizije na polise za akvizitere od jadnih 5%. Potpuno vam je sve jedno u kojoj će te kući osigurati svoje vozilo i uzeti polisu osiguranja kod produženja registracije pošto su sva osiguranja napravila kartelski dogovor pa čak i podelila tržište da ni jedna osiguravajuča kuća ne sme da zahvati više od 20% tržišta. Potpuno dogovorno podeljeno i organizovano protivno slobodnoj konkurenciji na tržištu.
  • gradjaninX

    12.09.2022 17:53
    Uuuu, sad su se pokajali, morace jednodnevni pazar da uplate na ime kazne. Strasno. Ko kad kazne Google sa par miliona dolara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti