Radojević: Petrovaradinska tvrđava sve dalje od liste Uneska

Prostor Petrovaradinske tvrđave sa okolinom se sve više udaljava od mogućnosti da se jednog dana nađe na listi Uneska, kaže Bojan Radojević iz Novog DSS-a.
Radojević: Petrovaradinska tvrđava sve dalje od liste Uneska
Foto: 021.rs

Odbornička grupa Nove Demokratske stranke Srbije glasala je protiv usvajanja Plana generalne regulacije Petrovaradina sa Petrovaradinskom tvrđava na sednici Skupštine grada.

Po rečima predsednika odborničke grupe dr Bojana Radojevića, ovaj plan pokriva površinski veliku teritorije, ali i oblast sa "itekako velikim istorijskim, geografskim, privrednim, kulturnim i turističkim značajem, pa je ovo plansko rešenje zaslužilo znatno širu prethodnu javnu raspravu". 

"Analizirajući predloženo plansko rešenje, čini se da se prostor Petrovaradinske tvrđave sa okolinom sve više udaljava od mogućnosti da se jednog dana nađe na listi Uneska, naročito imajući u vidu planiranu izgradnju u neposrednom okruženju. Novosađani su morali znatnije da budu uključeni u javnu raspravu i odlučivanje o ovoj temi, čak i uz mogućnost održavanja referenduma kojim bi se građani opredelili da li žele da se Petrovaradinska tvrđava nađe na listi Uneska ili ne, a rezultat bi usmerio urbaniste u planiranju", naveo je on.
 
Radojević je zamerio znatno povećanje planirane spratnosti u Petrovaradinu, jer se tako stvara veliki pritisak na infrastrukturu i smanjuje kvalitet života građana, a kao pozitivnu stranu ovog Plana istakao je planiranje infrastrukture, mostova, obilaznice, Fruškogorskog koridora i, pre svega, prečistača otpadnih voda.
 
On se osvrnuo i na druge izmene planova koje su bile na dnevnom redu, kritikujući povećanje spratno i stvaranje većeg pritiska na komunalnu infrastrukturu. 
 
"Zahtevi privatnih investitora ne mogu da bude opravdanje za ovakve izmene planova, jer idu na štetu grada, a izmene planova generalne regulacije koje se odnose na jednu parcelu nikako ne mogu da se nazovu lepim planiranjem, pa je odbornička grupa Novog DSS-a protiv usvajanja predloženih planova", zaključio je Radojević.
  • Сремац

    18.09.2022 19:51
    Наслеђе Хабзбурга
    Ок'лен си ти деране?

    Није Петроварадинска тврђава симбол Аустроугарске (1867-1918), па чак ни Аустријјско царства (1804-1867), већ Светог римског царства немачког народа (1512-1806), јер је тада изграђана (у периоду 1692-1780).
    Да имаш корене у Новом Саду, Бачкој или Срему, односно иоле озбиљније опште образовање, ...то би сигуро знао.
  • xyz

    18.09.2022 18:14
    Đava
    Nebiga o Tvrđavi je najveća sramota svih vlasti do sada, a naročito onih koji su dopustili, i i dalje dopuštaju, Exit na njoj...
  • Miki Pezos

    18.09.2022 16:58
    Jos je tu
    Sta? jos je bratija nije porusila i napravila zgrade sa pogledom na kovilj. Stvarno mi nije jasno kako im je to promaklo. Verovatno ce dogodine .taman se lepo slegla od exita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti