Evropska komisija dala zeleno svetlo da NIS preuzme pančevačku Petrohemiju

Evropska komisija je u skladu sa Uredbom o spajanju Evropske unije odobrila pripajanje Petrohemije Pančevo HIPP, Naftnoj industriji Srbije.
Evropska komisija dala zeleno svetlo da NIS preuzme pančevačku Petrohemiju
Foto: 021.rs

U saopštenju Evropske komisije se objašnjava da je HIPP petrohemijska kompanija aktivna u proizvodnji i distribuciji proizvoda kao što su etilen, polietilen i sintetička guma, a da je NIS energetska kompanija.

Evropska komisija je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije. U saopštenju se dodaje da je namera analizirana u okviru pojednostavljenog postupka revizije spajanja.
Euronews Srbija podseća da je ugovor o strateškom partnerstvu oko državne HIP Petrohemije potpisan krajem prošle godine. NIS se jedini javio na javni tender za dokapitalizaciju Petrohemije kroz strateško partnerstvo, vredan 150 miliona evra. NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom Njefta, a u Petrohemiji je pre strateškog partnerstva imao više od 20 odsto akcija.
 
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je ranije izjavio da se "zatvaranje transakcije države i NIS-a oko strateškog partnerstva za Petrohemiju može očekivati ubrzo pošto NIS dobije odgovor iz Evropske komisije o preuzimanju.
 
Objasnio je da će tada Petrohemija konačno i administrativno i formalno pravno postati 90 odsto vlasništvo NIS-a.
  • Voja

    21.09.2022 11:52
    NIS
    Prodaja NISa je najgori deo privatizacije koji je sprovođen na ovoj teritoriji.Prodat je po najgorim mogućim uslovima, skrivenim klauzulama, smešnom rudnom rentom i najgorem mogućem kupcu.
  • Pera

    20.09.2022 21:16
    Da smo pametni kao sto nismo pa Ruse poslati kucama a Naftagas -Nis vratiti u drzavne ruke. A i ove Rusofile sa jednosmernom kartom. Kladim se da ce im se zivot tamo jako svideti.
  • V

    20.09.2022 18:43
    Da nisam nesto prespavao jel smo mi to jutros usli u EU kada nam treba dozvola evropske komisije u nasoj drzavi???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti