Firma ćerka "Rio Tinta" i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu planiraju saradnju

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sklopio je početkom godine Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom "Rio Sava Exploration", firmom ćerkom "Rio Tinta".
Firma ćerka "Rio Tinta" i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu planiraju saradnju
Foto: 021.rs

Ovo je urađeno na inicijativu kompanije "Rio Sava", kažu za 021.rs na Poljoprivrednom fakultetu.

Kako na Fakultetu navode u odgovoru za 021.rs, kompanija im se obratila tokom 2020. godine u vezi sa eventualnim savetodavnim uslugama iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

"Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji 'Rio Sava Exploration'", piše u odgovoru.
 
Memorandumom, u koji je 021.rs imao uvid, utvrđuju se osnove za međusobnu saradnju između Fakulteta i kompanije, a "imajući u vidu da Fakultet i kompanija imaju zajedničke interese i vrednosti u oblasti razvoja studenata i poslovnih aktivnosti kompanije".
 
Saradnja je planirana u vidu organizovanja gostujućih predavanja predstavnika kompanije, učestvovanja u projektima studije slučaja, davanja projektnih zadataka i ocenjivanja, realizacije zajedničkih radionica, saradnje sa studentima i predstavnicima studentskih organizacija, formiranja programa studentskih praksi i zapošljavanja.
 
Takođe, predviđeni su podrška Centru za izdavačku delatnost Fakulteta, mogućnost organizovanja i razvoja novih edukativnih kurseva na fakultetu u skladu sa potrebama kompanije, preporuke iz baze podataka sa biografijama diplomaca, apsolvenata i studenata četvrte godine.
 
Memorandum se zaključuje na period od tri godine. Predviđeno je i da "Rio Sava" sponzoriše i bude donator projekata fakulteta.
 
Potpisnici Memoranduma su se saglasili da za svaki konkretan oblik saradnje naprave posebne ugovore u slučaju potrebe, ali kako za 021.rs kažu na Fakultetu, takvih ugovora još nije bilo.
 
"Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji 'Rio Sava', ali do slanja ovog odgovoranije potpisan nijedan ugovor kojim bi bliže definisali pružanje tih usluga", kažu na Fakultetu.
 
Dodaju da je kompanije "Rio Sava" Fakultetu poslala određene obrasce kojima se fakultet kao potencijalni dobavljač usluga uvodi u sistem dobavljača kompanije, kao i da su oni te obrasce popunili i vratili nazad kompaniji. 
 
Takođe, kako kažu, još uvek nije bilo donacija ni sponzorstava, niti bilo kakvih uplata kompanije prema Poljoprivrednom fakultetu
Za sada, tvrde, nije bilo ni prilagođavanja nastave potrebama kompanije u smislu organizovanja edukativnih aktivnosti u vezi sa delatnostima "Rio Tinta".
 
Poriču i bilo kakvu saradnju u smislu organizovanja prakse za studente ili bilo kakve saradnje u kojoj su učestvovali studenti. Nije im poznato da li su pojedini studenti sarađivali sa kompanijom van fakulteta. 
 
Podsetimo, nakon što je litijumski projekat "Jadar" blokiran usled ekoloških protesta i održanih izbora, međunarodna kompanija "Rio Tinto" izrazila je želju da ponovo otvori pregovore sa Vladom Srbije, jer ne želi da odustane od projekta. 
  • NS SEME

    22.09.2022 12:20
    Druga sreća
    Da li će NS Seme iz drugog pokušaja ući u sastav fakulteta ?
    Dekane, kolika je sada tarifa ?
  • Stole

    22.09.2022 09:41
    Kada će plata? Kasni.
  • ZNATIŽELJA

    22.09.2022 07:52
    Ko je uzeo pare ?
    Kažu da je Rio Tinto dobar platiša za usluge. Ako fakultet kako kažu nije dobio ništa ondak di su novci ? Možda dekan ? Ma kakvi, taj deran ne voli novce. Treba ispitati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti