Lazović: Inicijativa o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma nije još ušla u skupštinsku proceduru

Poslanik pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je da Narodna incijativa o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji nije, u zakonom predviđenom roku, došla do poslanika Skupštine.
Lazović: Inicijativa o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma nije još ušla u skupštinsku proceduru
Foto: FoNet

On je u Skupštini Srbije, na konferenciji za novinare Zeleno-levog poslaničkog kluba pokreta Ne davimo Beograd rekao i da ta inicijativa nije ni u skupštinskoj proceduri.

Podsetio je da su tu inicijativu pokrenuli organizacija "Kreni - promeni" i Savez ekoloških organizacija Srbije, a da potpisima je podržalo više od 30.000 građana.

Kazao je i da bi, prema zakonu, nakon predaje materijala, potpise građana trebalo da proveri nadležni skupštinski odbor, a potom i resorno ministarstvo i da o tome obavesti parlament.
 
Objasnio je i da ako lista potpisnika nije u skladu sa zakonom, da bi o tome bi trebalo da budu obaveštene organizacije koje su pokrenule tu inicijativu.
 
"Ništa od ovoga se nije desilo u predviđenom roku i zabrinjava nas što te inicijative nema ni u skupštinskoj proceduri", rekao je Lazović.
 
Dodao je da je zato predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću uputio šest pitanja među kojima je i pitanje da li je parlament primio narodnu inicijativu.
 
Prema Lazovićevim rečima, pitanja su i da li su preduzete radnje da se lista potpisnika inicijative proveri i da li je nadležni skupštinski odbor formirao komisiju za to.
 
"Obećali smo da ćemo kao poslanici, u institucijama nastaviti borbu koju smo započeli na ulici protestima i blokadama i smatramo da parlament treba se izjasni o našim predlozima", rekao je on.
 
Podsetio je da su se poslanici stranaka na vlasti na konstitutvnoj sednici novog saziva Skupštine Srbije pozitivno izjašnjavali o projektu Rio Tinta, te naveo da bi voleo da se objasne šta je u tom projektu pozitivno.
 
Upitan o stavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mu je velika greška bilo odustajanje od projekta Rio Tinto, Lazović je rekao da se Vučić o tome izjašnjavao kao o svojoj greški, ali da, kako je ocenio, zapravo nije imamo nikakvu nameru da odustane od Rio Tinta.
 
Lazović je rekao i da je bilo pritisaka na neke od stručnjaka da odustanu od podrške toj incijative, ali ne i na članove Ne davimo Beograd.
 
Narodna inicijativa o zakonskoj zabrani rudarenja litijuma i bora je, kako je ranije saopšteno, predata Skupštini Srbije 18. juna.
 
Narodnu inicijativu je potpisao 38.191 građanin, a prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, skupština ima rok od 30 dana da odgovori, odnosno proveri validnost prikupljenih potpisa.
  • Eko

    12.09.2022 23:23
    Ovde?
    Pa ovo je Smrdija. Kakva Skupština, kakva procedura? Uradice ova vlast sve samo da nas još upropasti i rasproda.
  • Aga agatoni akademik

    12.09.2022 14:08
    Ovaj
    Srednjoškolac misli da se mi svi kopčamo na leđima , on dobije pare da opstruira a država izgubi ßansu za napredak hehe , neće moći ! Narod će odlučiti a ne švabe , koje usput eksploatišu već litijum !
  • Dr

    12.09.2022 13:03
    Ne mešam se u politiku
    Ali iskopavanja litijuma i bora je postavljeno kao političko pitanje a ono to nije. Pitanje iskopavanja litijuma i bora je isključivo ekonomsko i ekološko pitanje i tako ga treba tretirati. Ovo sve je postalo ludilo jer se praktično traži zaustavljanje potencijalnog razvoja kroz vezivanje iskopavanja ruda i proizvodnje finalnog proizvoda. Svaka čovekova delatnost ugrožava ekologiju pa samim tim zašto ne zaustavite poljoprivrednu proizvodnju jer kroz masovnu primenu pesticida, fungicida, herbicida, itd ekologija je mnogo više ugrožena. Opet ponavljam iskopavanja litijuma i bora i ostalog treba postaviti na standard kakvi su u Nemačkoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija