Šodroš Survivor kamp najavio radikalizaciju borbe ukoliko se ne odustane od "Novog Sada na vodi"

Aktivisti Šodroš Survivor kampa su u otvorenom pismu najavili radikalizaciju borbe, poručujući nadležnima da odmah odustanu od projekta "Novi Sad na vodi".
Šodroš Survivor kamp najavio radikalizaciju borbe ukoliko se ne odustane od "Novog Sada na vodi"
Foto: 021.rs
Oni su otvoreno pismo uputili Vladi Srbije i Vojvodine, kao i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću povodom dešavanja na Kameničkoj adi, ali i događaja prethodnih meseci.
Aktivisti poručuju vlastima da "pod hitno prestanu da zloupotrebljavaju novac poreskih obveznika rasprodajom neobnovljivih resursa i devastacijom prirode, zastrašivanjem i šikaniranjem građana", a u suprotnom najavljuju radikalizaciju borbe.
"Ispred vas se isprečila grupa časnih, poštenih i solidarnih građanki i građana koji neće ustuknuti ni milimetar, a neće jer su to ljudi koji istinski vole ovaj grad i ovu zemlju, koji ne rade ovo iz bilo kakve materijalne koristi, što je za vas, verujemo, nepojmljivo, već ovo rade pre svega zbog naraštaja koji dolaze, zbog svog grada i svoje zemlje", poručuju oni.
 
Naglašavaju kako niko i ni jedna mašina neće "zaorati ni pedalj područja koje brane", niti će i jedno drvo biti posečeno.
 
"Ne uzdajte se u zimu, to nas sigurno neće oterati, jer zahvaljujući građanima koji nas podržavaju imamo sve što nam je potrebno da preguramo hladne dane koji dolaze. Ne uzdajte se ni u umor i pad morala, jer nas motiviše ljubav prema ovom gradu i prema našoj deci kojoj smo dužni da ne dozvolimo da ovaj grad pretvorite u betonski geto", poručuju aktivisti Šodroš Survivor kampa.
  • Neki

    23.09.2022 01:06
    No ovako treba, plus
    Kompenzacijske mere određuju se u zavisnosti od predviđenih ili prouzrokovanih oštećenja prirode, i to:

    1) uspostavljanjem novog lokaliteta koje ima iste ili slične osobine kao oštećeni lokalitet;

    2) uspostavljanjem drugog lokaliteta značajnog za očuvanje biološke i predeone raznovrsnosti, odnosno za zaštitu prirodnog dobra;

    3) novčanom naknadom u vrednosti prouzrokovanog oštećenja lokaliteta u slučaju da nije moguće sprovesti kompenzacijske ili mere sanacije.
    Kriterijume, postupak i način utvrđivanja kompenzacijskih mera propisuje ministar.

    Pri određivanju kompenzacijskih mera prednost ima nadoknađivanje novim lokalitetom koji ima iste ili slične osobine kao i oštećeni lokalitet.
    Za ekološki značajna područja Evropske unije NATURA 2000 jedina kompenzacijska mera jeste uspostavljanje novog lokaliteta, u smislu stava 2. tačka 1) ovog člana.
  • Neki

    23.09.2022 01:02
    No ovako treba
    Iako se gradi to ne mora da znači gubitak(totalni) prirodnog dobra ili ambijenta, jer gradnja je, jel' te uvećanje a ne terenska rasturanja.
    U vezi toga mogu se pogledati slike pravih prirodnih oaza u modernim evropskim i US gradovima, parkovi, takvu reparaciju i nadoknadu prirodne celine naš zakon pominje u primenjenim frazama "sanacije" prirodnog dobra i obavezi takvih planiranja!!

    Prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Srbije
    Subjekti zaštite prirode
    Član 6
    Zaštitu i očuvanje prirode, u okviru svojih ovlašćenja, obezbeđuju:
    1) Republika Srbija;
    2) autonomna pokrajina;
    3) opština, grad i grad Beograd (u daljem tekstu: jedinica lokalne samouprave);
    4) upravljač zaštićenog područja;
    5) pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u obavljanju privrednih i drugih delatnosti koriste prirodne resurse i zaštićena prirodna dobra;
    6) stručne i naučne organizacije i druge javne službe;
    7) građanin, grupe građana, njihova udruženja, profesionalne ili druge organizacije.
    1. Planiranje, uređenje i korišćenje prostora, prirodnih resursa, zaštićenih područja i ekološke mreže
    Član 8
    Pravno lice, preduzetnik i fizičko lice iz stava 5. ovog člana dužno je da po prestanku radova i aktivnosti izvrši sanaciju, odnosno rekultivaciju u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima.
    Uslovi zaštite prirode
    Član 9
    U postupku izrade planova, osnova, programa, projekata, radova i aktivnosti iz člana 8. ovog zakona pribavlja se akt o uslovima zaštite prirode.
  • Лиманац

    22.09.2022 15:45
    Шта ће да ураде, узурпираће још који квадратни метар шуме?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti