VIDEO Novosađanin koji je pretučen na Evroprajdu: Žrtvovani smo u političkoj igranci

Novosađanin Velimir Milošev, koji je pretučen u Beogradu nakon koncerta organizovanog posle šetnje na Evroprajdu 17. septembra kaže da je LGBT zajednica samo nazadovala ovom manifestacijom.
On je za Autonomiju rekao kako ovu paradu neće pamtiti samo po nasilju, nego i po dominantnoj atmosferi mržnje i pretnji koja je obeležila događaj.
Milošev smatra da je način na koji je Evroprajd finalizovan postignut kontraefekat i dodao je kako je najveća pretnja za učesnike prajda bio povratak kući nakon samog događaja. Napominje kako se on u to i sam uverio, kada je sa prijateljima napustio koncert na Tašmajdanu. Kako kaže, policije je bilo svuda, te su i on i njegovi prijatelji mislili da su na bezbednom.
 
"Opkolila nas je sa obe strane grupa mladića, između 10 i 15 njih, koji po mojoj proceni nisu bili stariji od 18 godina. Uzvikivali su razne pogrdne reči, pretili su nasiljem i mi smo shvatili da moramo da bežimo. Kako smo počeli da trčimo ja sam samo osetio udarac u vilicu, pao i povredio kolena. Ustao sam i počeo da šepam. Pobegli smo do policije. Ti mladići nas nisu dalje pratili", rekao je Milošev.
Nakon toga su slučaj prijavili policajcima koji su se nalazili niz ulicu, ali je njhova reakcija bila "hladna".
 
"Saopštili su nam samo da za prijavu najpre treba da odemo kod lekara kako bismo dobili dokaz da je bilo fizičkog nasilja, odnosno da me je neko udario, što je apsurdno, jer se sve dešavalo tu na ulici", dodao je on.
 
Milošev je tek u ponedeljak, dva kasnije, uspeo da slučaj prijavi policiji.
 
Kada se desio ovaj incident, on je bio sa prijateljima iz evropskih zemalja koji su, kako kaže, došli da iskažu solidarnost, a doživeli traume koje će nositi sa sobom.
 
"To pokazuje koliko je opasno igrati se sa ljudskim pravima… Kada se vrh države, kao i vrh crkve, meša u ove stvari, posledice su pogubne. Ja se bojim da smo mi nazadovali ovom parodom. Da cilj ne samo da nije postignut, već je proizveden kontraefekat", istakao je on.
 
Na pitanje da prokomentariše izjave zvaničnika, između ostalog i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da se "šetnja nije desila", Milošev odgovara da se šetnja desila ali da je priča koja se digla oko prajda "politizovana igranka gde je izigrana prava LGBT osoba".
 
"Desila se šetnja. Ali, LGBT populacija je kao manjina postavljana kao žrtva u toj političkoj igranci, kako bi se sačuvali neki poeni. Poenta je bila da pokažemo gradu Beogradu i Srbiji da je LGBT zajednica tu, da smo deo ove zemlje i da nećemo da idemo. Želimo da živimo normalnim životom. Međutim, pošto je otkazana prva, duža ruta šetnje, mi nismo to mogli zaista da pokažemo", dodaje Milošev.
On je ukazao i na to da se ovogodišnji prajd razlikovao od prethodnih zbog velikog broja prijavljenih slučajeva nasilja nad učesnicima, i to uglavnom nakon samog događaja.
 
Prema zvaničnim navodima, paradu je obezbeđivalo 5.200 policajaca, ali nije poznato koliko je do sada prijavljeno slučajeva nasilja nad učesnicima prajda.
 
Ipak, Milošev poručuje da su političke odluke koje su prethodile prajdu ali i sam prajd pokazatelji da je opravdano što se ova manifestacija desila upravo u Beogradu i da LGBT osobe moraju nastaviti da se bore za svoja prava.
 
  • .

    22.09.2022 18:38
    Pre par godina je moglo, moglo je i u BG i u NS. Moglo je i da premijerka šeta...
    A sad ne može?
    Zašto odjednom ne može?
    Isključivo politička odluka.
  • Nana

    22.09.2022 17:38
    @Jelena
    Nevoljno se slažem sa tobom, zato mi i nećemo nikada biti deo EU, stalno guramo prst u oko i pokazujemo svoje vrednosti tamo gde ih oni neće, pokušavamo ući u nečije društvo donoseći svoja pravila. Ne ide.

    Ne sviđa mi se parada, ali smatram da treba da imaju prava vezano za partnerske odnose. Meni lično užasno smeta smeće od televizija, znate kojih, zatim gole devojčice po ulici koje liče na k...., koje oblače njihove silikonjare od mama i slično. To je užasno degradiralo ovo društvo i ne vidim da se porodični ljudi bune protiv toga. Treba da prošetate pored škole kada deca iz osnovne izlaze, rečnik je postideo i mene i supruga a u srednjim godinama smo i nismo moralisti. E ta deca i ti roditelji su pravi odraz srozanih porodičnih i moralnih vrednosti.
  • Mozda

    22.09.2022 16:49
    Prajd je mogao proci bez ikakvih vecih incidenata da pojedini akteri u Srbiji nisu iskoristili to u svoju politicku korist. To je samo jedna setnja i par koncerata koje ni na koji nacin ne provociraju ljude i licno tvrdim da je 90% posto ove zemlje tolerantno za ove stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti