Novosađanka se žali da stambena zajednica ne želi da joj pomogne u rešavanju problema sa stanom

Novosađanka koja se javila redakciji 021.rs žalila se na uslove u svom stanu koji su nastali nakon obilnih kiša u gradu sredinom avgusta.
Novosađanka se žali da stambena zajednica ne želi da joj pomogne u rešavanju problema sa stanom
Foto: 021.rs
Ona za 021.rs kaže kako je obilna kiša poplavila njen stan koji se nalazi u suterenu zgrade, a da zbog toga ima brojne probleme i da se sada plaši da uključi grejalicu. Kako kaže, stambena zajednica ne želi da joj pomogne, iako, navodi, plaća sve troškove Informatike. 
"Meni je ta kiša napravila veliki problem, voda mi je skroz bila u stanu, parket mi se izdigao sada, u zidovima je vlaga, ja se bojim da uključim grejalicu da se ne bi nešto desilo. Obraćala sam se i stambenoj zajednici, ali oni meni ne žele da pomognu iako sam sve uredno plaćala. Moje pitanje je čije sam ja onda komunalije plaćala", kaže ova Novosađanka.
Upravnik zgrade u čijem suterenu je i njen stan za 021.rs objašnjava da je taj stan napravljen od garaže i da prostor nikada nije bio planiran za stanovanje, ali da su svi sistemi potrebni za stan naknadno napravljeni. 
 
"Ne plaća održavanje zgrade, higijenu, ne doprinosi ni na kakav način bužetu stambene zajednice, što znači da mi nismo u obavezi njoj da pomognemo. Ona plaća osnovne troškove Informatike, ali ne doprinosi stambenoj zajednici", kaže upravnik za 021.rs.
 
Ipak, kaže, stan jeste u nezavidnoj poziciji. Objašnjava da za vreme obilnih padavina pumpa za odvodnjavanje nije mogla da radi dovoljno brzo, te su sve garaže bile poplavljene, pa tako i stan Novosađanke. 
 
 
Ova Novosađanka je objasnila da je ona nekada živela na Grbavici u stanu koji joj je grad dodelio jer je bila socijalni slučaj, a da joj je taj stan u zameni za stari, navodno, kupio investitor koji je gradio kuću na mestu gde je prethodno stanovala.
Po rečima upravnika, stanarka može da se obrati građevinskim inspektorima ili veštacima, koji bi utvrdili u čijoj je nadležnosti održavanje stana. 
 
"Oni će reći ko je zadužen da reši ovaj problem koji je nastao u njenom stanu, a ako reše da je stambena zajednica u dužnosti da joj pomogne, to ćemo i uraditi. Ona slobodno može da uključi struju i grejalicu, ali mora da zove nekoga da sve to prekontroliše i pregleda", dodaje upravnik.
  • Лиманац

    25.09.2022 12:10
    @Реално
    Нађи ми где сам ја то оспорио.
  • @Salamander

    23.09.2022 21:22
    Urbanizam
    Genije, ozakonjenje ovakvih prostorija, ako su izvedeni radovi pre kraja 2015. godine, nije dobra volja nekadašnje Radničke 2 već obaveza prema Zakonu o ozakonjenju objekata. I ozakonjuje se ono što projektant prikaze u izvestaju o zatečenom stanju i to garantuje svojom licencom da je tako. Ako već želiš da pišeš onda prvo pročitaj zakon!
  • Ajme Nama

    23.09.2022 16:07
    Razmišljam šta bi tu trebalo znati,
    - prvo, da li je garaža pretvorena u stan legalizovana? Ako jeste, treba da bude u skupštini stambene zajednice i da kao i drugi svaki mesec uplaćuje u fond SZ. I onda bi trebalo videti razlog poplave, ako je u pitanju loš odvod oko zgrade (što spada u zajedničke insatalacije) onda treba iz fonda SZ da se popravi. A ako je poplava zbog loše (fušerski) urađenog prilaza itd ili loših vrata, onda treba vlasnik stana da plati. E, sad, ako ona nema finansijske mogućnosti, treba da dođe do izražaja komšijska solidarnost. Ali znajući kakvi smo, od toga nema ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti