Slobodna zona Šodroš: Zahtevamo da prestane nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu

Povodom 100 dana od osnivanja Šodroš survivor kampa, danas, 22. septembra, proglašena je "Slobodna zona Šodroš".
Slobodna zona Šodroš: Zahtevamo da prestane nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako je rečeno, Slobodna zona Šodroš proglašena je na prostoru Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva.

"Zahtevamo da prestane institucionalno, političko i fizičko nasilje nad prirodom i građanima u Novom Sadu, kao i otimanje javnog dobra iz ruku građana, kako bi se namirile političke i koruptivne sprege", navedeno je u proglasu. 

"Tražimo da se Generalni urbanistički plan Novi Sad 2030 povuče. Da se procedura izrade u potpunosti vrati na početak procesa i uskladi sa zahtevima građana i stručnjaka koji nisu ucenjeni i pod uticajem režima i investitora", dodaje se.
 
 
U proglasu se dalje traži da se "potpuno obustave radovi na prostoru Šodroša, Dunavca i Kameničke ade, kao i da se utvrde i sankcionišu nalogodavci i izvršitelji bespravne seče šume u junu na tom prostoru, na parceli koja je javno vlasništvo".
 
Traži se i da "lokalitet Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva bude i pod formalnom zaštitom kao Spomenik prirode ili Park prirode".
 
 
"U interesu građana Novog Sada je da ovaj lokalitet dobije drugačiji tretman od institucija i da bude pod zaštitom zakona. Dokle god to ne bude i formalno utvrđeno, naša dužnost i obaveza jeste da fizički, našim telima, ali i stavom upornih, hrabrih, solidarnih i složnih građana branimo i čuvamo ovo prirodno blago dokle god to bude potrebno", navodi se u proglasu.
  • Gale.

    23.09.2022 11:19
    Kakvi ekolozi,zelenilo,zasticene vrste?
    Sve same gluposti i kojestarije...
    Rusite secite,betonirajte...
    Živele Zemare!!!
    Ziveo Galens!!!
  • Bojan

    23.09.2022 09:34
    Ne sećam se kad sam video ovakve izlive impotentnog botovskog besa. Polako im dolazi iz dupeta u glavu da je ovo realno stanje, i da od mosta neće biti ništa...
  • KOMENTATOR

    23.09.2022 09:20
    KOMENTAR
    Ništa nije crno-belo. Ima kod protestanata i ličnih interesa, a neću reći da neki ne zastupaju i opšti interes. Samo ću izneti moj utisak iz skorašnje šetnje Ribarskim ostrvom i delovima dunavske obale. Umesto da je dunavska obala ponos našeg grada, gde možemo prošetati, odvesti goste, kao što sam ja učinila, to je jedno ruglo puno smeća, nekih udžarica, kamp kućica na kopnu i na vodi, a bogami i kuća na sprat podignutih bespravano i sve ograđenih, srušenog drveća i grana, pasa lutalica..... Prosto sam se postidela što sam goste iz Slovenije tamo vodila. Mislim da treba urediti ovaj deo obale Dunava kako bi uživali građani i gosti koji dođu u Novi Sad. Nemama ništa protiv gradnje mosta, ali da se vodi računa da se što manje uništi priroda u blizini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti