Preminuo novosadski profesor i fitopatolog Stevan Maširević

Profesor dr Stevan Maširević preminuo je u 70. godini, u četvrtak, u Novom Sadu.

Maširević je rođen 1952. godine u Somboru, a bio je redovni profesor fitopatologije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Autor je više od 250 naučnih radova, 19 knjiga i monografija i više desetina stručnih radova. U naučnom radu bavio se bolestima šećerne repe i suncokreta. Bio je u naučnoj misiji na programu unapređenja proizvodnje suncokreta u Pakistanu, boravio je na North Dakota State University, na postdoktorskim studijama.

Bio je direktor Instituta za zaštitu bilja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i direktor Uprave za zaštitu bilja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 
 
Ove godine profesor Maširević je dobio najveće naučno priznanje za selekciju i zaštitu suncokreta od Svetske organizacije za tu uljaricu.
 
Bio je član Svetske asocijacije za suncokret, član redakcije časopisa Biljni lekar i Uljarstvo, rukovodilac Evropskog FAO programa za istraživanje bolesti suncokreta.
 
Bio je mentor mnogih diplomskih, tri magistarska, 11 master radove i tri doktorske disertacije. 
 
Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.
  • Željko

    25.09.2022 08:07
    Veliki čovek
    Sećam se profesora Stevana, zajedno smo učestvovali na poljoprivrednom sajmu FIERAGRICOLA u Veroni marta 2003. godine, bio je to jedan zajednički štand gde se predstavila APVojvodina. Nisam ga poznavao pre toga, nisam ni studirao poljoprivredni fakultet, ali smo imali dosta običnih, životnih, tema, kroz priču je davao korisne savete i zbog svega toga mi je ostao u lepom sećanju.
    Počivaj u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti