Za program Moja prva plata u Novom Sadu prijavilo se 250 poslodavaca - traže IT-jevce, trgovce...

Na javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu povodom programa "Moja prva plata" ovoj filijali javilo se 248 poslodavaca sa teritorije Južnobačkog okruga.
Oni su oglasili 462 pozicije na kojima žele da angažuju ukupno 642 mladih. Poslodavci većinom traže stručnjake u oblastima informacionih tehnologija, administracije, zdravstva i trgovine, pišu Novosti.
Prijavljivanje za učešće u programu i oglašavanje potrebnih radnih pozicija preko portala www.mojaprvaplata.gov.rs završeno je 22. septembra. Posle toga uslediće prijavljivanje mladih na oglašene pozicije, počevši od 3. oktobra do kraja tog meseca, a u novembru biće odabrani kandidati koji će potpisati ugovore i započeti devetomesečnu obuku.
"Prema planu, u program 'Moja prva plata' biće uključeno 10.000 mladih ljudi ne starijih od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva koji će se na konkretnim radnim mestima, uz podršku mentora, obučavati za konkretne poslove. Pravo učešća u programu imaju poslodavci i iz privatnog i iz javnog sektora. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa", rečeno je Novostima u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu nadoknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladi sa visokom stručnom spremom dobijati po 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.
 
Poslodavci imaju mogućnost da obavljaju proces selekcije od početka prijave kandidata.
 
Konačan izbor privatnici će obaviti u prvoj polovini novembra, a poslodavci iz javnog sektora će to učiniti u drugoj polovini tog meseca. U roku od 15 dana od završetka izbora, biće objavljena lista oglašenih pozicija u firmama, sa brojem odabranih kandidata. Poslednja faza realizacije programa podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata. Tokom decembra, a najkasnije do kraja tog meseca počeće praksa.
 
Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radnog iskustva da kod poslodavca steknu praktičnu veštinu kako bi povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.
 
Poslodavcima, pak, ovo je prilika da uz podršku, dođu do kvalitetnog i obrazovanog kadra.
  • I dalje na birou

    07.10.2022 16:29
    Nažalost, ovim programom se ne postiže toliki porast zaposlenosti, kao što se navodi. Nakon 9 meseci se poslodavac ohrabruje da ne nastavi dalje sa polaznikom, te naprotiv, da ponovo postavi oglas za dobijanje subvencija za novog kandidata.
    Nakon 9 meseci me je bivši poslodavac pitao da li hoću da nastavim rad bez prijave, jer ne želi da plaća porez, a onda je nakon toga oglasio istu poziciju i prošle i ove godine u programu Moja prva plata.
    Ovakav program će biti podstrek za duže zaposlenje u ozbiljnim firmama, koje zaista vrednuju svog zaposlenog, kao i vreme i novac koji ulažu u njegovo znanje, obučavanje i napredovanje.
    Ostali, sramite se!
  • SMile

    26.09.2022 11:24
    Pa u CH je...
    U CH je praksa u srednjoj školi plaćena, u prvoj godini je 1200chf, u drugoj godini je 1600chf a u trećoj godini je 2000chf...

  • Sinisa

    26.09.2022 10:56
    Strasno
    Bio sam u tom programu, radio sam u nekoj skoli, nakon 2 dana sam odustao.. Nisu hteli da mi isplate 2200 dinara za ta dva dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti