Pred punom "Tribinom mladih" predstavljena knjiga o Pekinškoj patki

Knjiga "Čovek patka" o novosadskom pank sastavu Pekinška patka, predstavljena je u ponedeljak pred punom "Tribinom mladih" u Kulturnom centru Novog Sada.

Prošlo je mnogo godina, nekoliko decenija, otkad su Čonta, Srele, Cila i Žura nastupili u "Mašincu". Bio je to prvi koncert grupe koja se upisala u istoriju pank i rok muzike na prostorima bivše Jugoslavije. 

Na prvom koncertu posetilaca je bilo toliko da su se mogli i imenovati - Škora, Kara, Nega i Laza, zabeležio je Bogica Mijatović u "Ilustrovanoj enciklopediji rok muzike u Vojvodini". Gotovo 45 godina kasnije, priču o pankerima iz Novog Sada želelo je da čuje mnogo više ljudi, pa je "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada prilikom promocije knjige "Čovek patka" bila dupke puna.

U knjizi o bendu govore Siniša Škarica, Peca Popović, Sloba Konjović, Jovan Adamov, Karolj Kovač, Ivica Vlatković, Siniša Reljin, Caki Kravić. Tu su naravno i reči Sreleta, Cile, kao i već pomenutog Škore. Predgovor za knjigu napisao je čuveni Vitomir Simurdić.
 

Foto: KCNS
 
Sreten Kovačević ispričao je i kako je došlo do ideje da se napravi knjiga o Pekinškoj patki.
 
"Vita (Simurdić) me je zvao jedno veče i pozvao me na neku promociju. Zajedno smo došli do zaključka da su sve promocije, gde neki novinari pišu o nekim bendovima, u stvari njihova razmišljanja o tim bendovima, a niko ne pita nas šta je bilo, kako je bilo i šta se dešavalo. Posle jedne vremenske distance, 40 godina, hteli smo da pitamo ljude koji su bili zaslužni za Pekinšku patku, šta misle o njoj, jer smo smatrali da je to dovoljna vremenska distanca i da mogu objektivno da sagledaju čitavu priču", rekao je Kovačević.
 

Foto: KCNS
 
On je sa publikom podelio i priču o tome kako se uopšte došlo do imena benda. 
 
"Sve u vezi Patke je interesantno zato što je potpuno blesavo, bili smo vrlo neozbiljni. Imali smo gomilu nekih imena na stolu i trebalo je da se izabere jedno. Normalno, kao svi mladi bendovi, mislili smo da je ime jako bitna stvar, pa se ginulo koje ime 'zvuči', a koje 'ne zvuči'. Čontina ideja je bila Pekinška patka. Ja ga pitam otkud mu sad to, šta to znači, a on mi kaže da ima dva 'P', to je pank. To danas ne zvuči toliko katastrofalno, ali možete da zamislite kako je onda zvučalo", ispričao je gitarista i osnivač Pekinške patke. 
 
Po rečima Mirjane Kovačević, koja je priredila knjigu, "Čovek patka" predstavlja novi pogled na jedno vreme.
 
"To je vreme na koje se, iz ove perspektive, može okarakterisati najpre kao bezbrižno i plodno, vreme jednakih mogućnosti za sve koji su želeli nešto da urade i da se ostvare - vreme kada se znanje cenilo, iskustvo nagrađivalo, a neposlušnost kažnjavala", navela je on.
 
 
Vitomir Simurdić je ukazao na to da je "svako sećanje krhko i opasno je oslanjati se na njega".
 
"Zbog toga je ova knjiga naročito značajna, jer predstavlja trag i neizbrisivu uspomenu na jedno vreme koje je Pekinška patka svakako obeležila", poručio je Simurdić.
 
 
Prisutni su mogli da čuju šta o jednom vremenu imaju da kažu osnivač Pekinške patke Sreten Kovačević i bubnjar Laslo Pihler Cila, kao i reditelj Siniša Reljin, koji je snimio čuveni koncert u izlogu robne kuće "Nork".
 
Upravo su ovakvi nastupi pankera izazivali šok kod publike, zbunjenog establišmenta, zbog čega su, naravno, privlačili pažnju. Hitovi poput "Bolje da nosim kratku kosu", "Biti ružan, pametan i mlad" do danas su ostale poruke bunta koje se prenose mlađim generacijama.
 
 
Publika je čula i pesme Pekinške patke, u klasičnim aranžmani kompozitora Ljubomira Milanovića, koje je izveo novosadski gudački kvartet TAJJ. 

Tokom postojanja benda objavljeno je nekoliko singlova, kao i dva albuma - "Plitka poezija" i "Strah od monotonije". Sastav se menjao, pa su u njemi bili i Srbislav Srba Dobanovački, Borislav Bora Oslovčan, Boško Brča Prosenica, Zoran Bale Bulatović, Marinko Mare Vukmanović, Robert Radić. Sada su tu Sreta, Cila, Vladimir Aleksić, Sava Obradović i Dragan Gajić.

  • Atheist

    28.09.2022 14:33
    Ateista
    A Boraaaaaaaa
  • City ns

    28.09.2022 11:09
    Conkic
    Stvarno gde je conta cilu svi znamo a ko je Taj sreta on kao da je bio nevidljv
  • Analiticar

    27.09.2022 18:45
    Postovani gospodine Laslo da li se secate to je bilo u doba Pekinske Patke u dvoristu Kosta Trifkovic skole gitarista Kos je pravio zabavu na tribinama sa akustickom svirkom gde ste i Vi ucestvovali.Ja sam bio lokalni klinac koji bio inventar u pomenutom dvoristu i prisustvovao sam nezaboravnoj veceri.Trebao Vam je bicikli i dao sam Vam a da se nismo ni poznavali.Posle par dana ste mi dovezli bicikli u dvoriste Drugi put ste dosli u dvoriste da porucite Cevi Maksicu da ga Kos pozdravlja iz vojske, Ceva je rekao:fala.Sve najbolje Vam zelim gospodine Laslo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti