FOTO: Nekada dom alternativne kulture u Novom Sadu, sada "Nazi Zone"

Dom b-612 bio je jedno od malobrojnih mesta alternativna kulture u Novom Sadu. U njihovom dvorištu održavali su se koncerti, bilo je tu rokenrola, panka i "guilty pleasure" večeri.

Mnogi su bili dobrodošli, ali se znalo da to nije mesto za neonaciste, fašiste, šoviniste i slične. Tome je svedočio i grafit u njihovom dvorištu - "Nazi Free Zone".

Krajem avgusta su se iselili iz prostora u Miletićevoj ulici, gde su proveli pet godina, jer će poluruinirana nekretnina, kako su naveli, "ispratiti trend 'galensizacije" Novog Sada i postati skup kvadrat. 

Onima koja je smetao prostor oslobođen od neonacista sada su, kada tu nema više nikog, dočekali svojih pet minuta. Tako je preko murala "Dom B612" napisano "Srbija Srbima", a grafit "Nazi Free Zone" je "prepravljen" tako da bude "Nazi Zone". Naravno, docrtani su i "keltski krstovi", simbol raširen među neonacistima, fašistima i ostalim "beloponosnim" grupama širom sveta. 
 
Iz Doma b-612 poručuju - "Obala Slonovače slonovima".
 
"Želimo da podelimo sa vama najhrabrije zapišavanje teritorije do sada. Čekali su da se iselimo, pa onda još par nedelja čekanja za svaki slučaj da se ne vratimo, da ih niko ne vidi, pa onda - udri. Ali i da podsetimo da Novi Sad postaje rupetina puna nacističkih i fašističkih govana u koju ćemo svi upasti, jer je prostora za disanje sve manje. Ne pridajemo sebi neki veliki značaj, ali hoćemo da kažemo da smo bili prostor sa čijim je zatvaranjem nestalo možda i pretposlednje mesto u gradu gde ste mogli slobodno da uhadnete i zakoračite, bez da naletite na govno (osim pseće). Ljudi je malo, prostora još manje, pazite se, borite se, stvarajte prostor za sebe i delite ga sa drugima, jer će 'Nazi Zone' uskoro osmeliti i da se širi usred bela dana", poručuju iz jednog od (nekada) središta alternativne kulture u Novom Sadu.
 
  • AnaMirjana

    29.09.2022 08:25
    Ovo je grozovito.
  • w

    28.09.2022 20:28
    Srbija- Srbijancima ili Srbija Srbima? Mnogi ne znaju razliku.
  • Nikola

    28.09.2022 19:22
    Treba naciste krivično goniti! To je opasna bolest društva! Vidite do čega je to Ukrajinu dovelo. Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti