Šta GUP donosi Detelinari, Sajmištu, Banatiću i Rotkvariji: Ide se u visinu, zelenilo ostaje problem

Novi Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine Detelinari, Sajmištu, Banatiću i Rotkvariji nije doneo ništa novo, osim što se izašlo u susret inevstitorima za dizanje spratnosti.
Šta GUP donosi Detelinari, Sajmištu, Banatiću i Rotkvariji: Ide se u visinu, zelenilo ostaje problem
Foto: 021.rs
Najvidljivije promene u GUP-u su te što su mnogi delovi stambenih zona označeni kao opštegradski centri, što omogućava investitorima da izdejstvuju više kvadrata i da idu u visinu i širinu.
Novim Generalnim urbanističkim planom su potvrđene izmene koje su rađene u nižim planovima regulacije, kao što je zidanje stambenog kompleksa uz Rumenački put umesto sportskog parka ili omogućavanje "Galensu" da radi dvanaestospratnicu kod "Dnevnika". 
 
Ovaj deo grada neće imati većih urbanističkih promena, poput probijanja bulevara ili rušenja celih blokova, ali će vizuru promeniti izgradnja solitera koji će biti vidljivi i iz drugih delova grada. Tu je višespratnica na uglu Rumenačke i Kralja Petra I, koja se već gradi, potom nova "Galensova" zgrada kod "Dnevnika", a planira se i višespratnica uz stadion Fudbalskog kluba Novi Sad.
GUP predviđa da se porodično stanovanje zadrži na Avijatičarskom naselju, u delu Detelinare, u bloku uz Almaško groblje, kao i u bloku oko Ulice Nikole Tesle. Ograničenje za zgrade je osam etaža, dok tamo gde su definisani opštegradski centri nema granice.
 
U GUP su ucrtane i izmene koje se rade na železničkoj infrastrukturi u sklopu gradnje brze pruge do Mađarske, a ubeležena je i rekonstrukcija Železničke stanice i konačnog završetka nove Ranžirne stanice. Ipak, građanima ove promene neće biti veoma vidljive, s obzirom na to da je železnica zaklonjena. 
 
Kada su u pitanju javne službe za područje Detelinare, Sajmišta, Banatića i Rotkvarije, nisu predviđeni novi objekti, jer su ranije planirani sadržaji uglavnom izgrađeni. Ostavljene su mogućnosti rekonstrukcije i dogradnje postojećih objekata, pa se tako očekuju radovi na kompleksu Policijske uprave na uglu Kraljevića Marka i Bulevara Kralja Petra I, a tu su i radovi na proširenju kapaciteta Kliničkog centra Vojvodine, Dečije bolncie i drugih zdravstvenih ustanova. 
 
 
Planirana je toplana "Majevica", koja će se graditi na Bulevaru Evrope, na mestu na kom je ranije bio predviđen sportski park, dok je Veletržnica predviđena u industrijskoj zoni, u Privrednikovoj ulici, uz kanal Dunav-Tisa-Dunav.
 
Za nove vrtiće predviđene su dve lokacije - Ilije Birčanina i Dimitrija Avramovića (u bloku zgrada između Bulevara oslobođenja i Braće Jovandić). Osnovne škole, kao i u ranijem GUP-u, predviđene su na dve lokacije - jedna uz vrtić u Ilije Birčanina, a druga otprilike u bloku Pariske komune, Bogoboja Atanackovića i Omladinskog pokreta. Srednja škola je takođe planirana u Ilije Birčanina, pored vrtića i osnovne. 
Za ove delove grada nema planiranih novih kulturnih ili sportskih sadržaja, sem rekonstrukcija. Kompleks Sajmišta se zadržava uz planirano proširenje bazenskog kompleksa, dok sporstki centar "Radnički", koji obuhvata uglavnom stadion Novog Sada, treba da se rekonstruiše, što podrazumeva i gradnju poslovne višespratnice.
 
Zelenilo je bolna tačka, posebno na Detelinari i Sajmištu. U odnosu na raniji GUP, došlo je do smanjenja zelenih površina, što se najbolje vidi po ukidanju sportskog parka uz Rumenački put kako bi se sagradio stambeni kompleks čija je izgradnja u toku. Isto je urađeno i u bloku između Kraljevića Marka i Kisačke, gde je još pre nekoliko godina sagrađen stambeni kompleks, dok je površina parka smanjena na 1,4 hektara, što je sada ucrtano u GUP. 
  • Bojan

    30.09.2022 11:14
    @B. Marinkov, Matko, Сима, Rale

    Galensova botina se raspisala, kraj je meseca, iscureo minimalac...
  • Dietrich Bonhoeffer

    30.09.2022 10:58
    “O gluposti”
    “Najopasniji neprijatelj dobra nije zlo nego glupost! Zlo se može razotkriti, pa i sprečiti, ako treba i silom suzbiti. Protiv gluposti smo nemoćni. Tu ne možemo ništa postići ni protestima niti silom.
    Glupanima tuđi argumenti ništa ne vrede. Činjenicama koje govore drugačije od njihovog stava oni jednostavno ne veruju, ne prihvataju ih, niti žele o njima razmisliti. Naprotiv, što više ih uveravate, to postaju agresivniji. Pokušavati glupana razuveriti argumentima, ne samo da je besmisleno, to je i opasno.”
  • Rale

    30.09.2022 09:39
    Rale
    Samo neka se gradi! Kako je NS izgledao sada je dobar a biće još bolji i moderniji! Normalno uvek ima zamerki ali to je minimalno! Grad i služi za rad,život,zaradu… kome se nesvidja neka ide u selo,prirodu sada je još prejeftino i prazno! Kada bi slušali razne komentare kako ništa nevalja ostali bi osrednja kasaba! Podrška!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti