Umesto propalog "Dino parka" Novosađani će dobiti mesto za odmor, traži se projektant za 8,3 miliona

Novosadska uprava traži projektanta za uređenje parkovske površine kod Spensa, na Bulevaru cara Lazara, na kojoj se nekada nalazio "Dino park", saznaje 021.rs.
Umesto propalog "Dino parka" Novosađani će dobiti mesto za odmor, traži se projektant za 8,3 miliona
Foto: 021.rs
Procenjena vrednost izrade projekta je 8,3 miliona dinara bez uračunatog PDV-a.

Ovo je nastavak inicijative gradske vlasti, pokrenute pre nekoliko meseci, da se uredi zelena površina koja je decenijama bila ograđena, jer je na ovoj lokaciji bio planiran deo kompleksa otvorenih bazena. Umesto toga, Novosađani su na nekoliko godina dobili "Dino park". 

Lokalna vlast i urbanisti su Generalnim urbanističkim planom do 2030. godine ovaj prostor predvideli za park, što je definisano i izmenama plana generalne regulacije za ovu lokaciju. U dokumentu su dati i crteži izgleda budućeg parka, pa je već poznato čime bi projektanti trebalo da se rukovode.
 
 
Tenderom Gradske uprave za zaštitu životne sredine traži se izrada projektno-tehničke dokumentacije uređenja i opremanja "Parka kod Spensa", sa tehničkom kontrolom.
 
Biće urađeni projekti arhitekture, konstrukcija, saobraćajnica, hidrotehnike, elektroenergetskih, telekomunikacionih i signalnih instalacija, kao i fontane, te projekat pejzažne arhitekture i hortikulture. 
 
Uprava navodi da će se park pružati duž Bulevara cara Lazara, od parkinga Spensa do kolskog pristupa tržnom centru "Promenada". Kako navode, ova površina biće "zelena oaza na rubu sportsko-rekreativnih i poslovnih sadržaja, sa jedne strane bulevara, odnosno stambenih blokova sa druge. 
"Neophodno je predvideti savremeni koncept parka koji bi ovom delu dao poseban vizuelni pečat, zaustavio posetioce i pružio odmor nakon obilaska nekog od obližnjih sadržaja. Predvideti skladan sistem povezanih celina čime bi kvalitet parka dobio na značaju. Zbog podužnog oblika parcele u parku treba naglasiti pravce kretanja i sadržaje koji će zavisiti od ciljne grupe korisnika. Planirati osam pristupa tj. ulaza (četiri sa Bulevara cara Lazara, dva iz pravca parkinga SPENS-a i dva od Promenade). Ulazima iz više pravaca ostvariće se fluidnost i pristupačnost svim delovima parka", navodi se u opisu projektnog zadatka u koji je 021.rs imao uvid.
 
Firma koja dostavi najbolju ponudu imaće rok od 180 dana da izradi projekat parka. Rok za dostavljanje ponuda je 11. oktobar. 
  • Nada Drašler

    04.10.2022 20:57
    Neuspeli Dinopark,ali smo uspešni MB BUS porušili-baš iz inata ili iz osvete ili koristi NEČIJE!?!
  • Saša

    04.10.2022 17:43
    Bravo
    Bravo za park!
  • Sale NS

    04.10.2022 14:29
    Šteta!
    Celog života sam maštao o dinosaurusima i sada ih nemamo nigde .... osim u naKRKO Pošti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.