FOTO: Zelena površina kod Spensa će konačno biti dostupna građanima, pogledajte šta se sve planira

Urbanistički plan buduće parkovske površine pored otvorenih bazena Spensa, uz Bulevar cara Lazara, nalazi se na javnom uvidu.
Prostor koji je namenjen za sportske sadržaje i bazenski kompleks sada se pretvara u zelenu površinu "u cilju unapređenja i povećana zelenih površina u Novom Sadu". 
 
Ovaj prostor je gotovo četiri decenije bio nedostupan za građane, jer je bio ograđen. Čekalo se da se pretvori u kompleks otvorenih bazena, ali se to do danas nije dogodilo. Pre nekoliko godina građani su dobili pristup ovoj lokaciji, ali samo ako plate kartu za promašenu poslovnu ideju "Dino park".

U pitanju je površina od 1,84 hektara, koja će sada dobiti staze, amfiteatar, barem jednu fontanu, klupe i drugi urbani mobilijar za uređeno zelenilo. Kako će sve tačno izgledati znaće se nakon izrade urbanističkog projekta. Ono što se navodi u dokumentaciji jeste i to da nije potrebno da bude raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs za ovu lokaciju. 

Urbanisti planiraju da bude osam ulaza u ovaj manji park, dva iz pravca Sutjeske ulice, četiri sa Bulevara cara Lazara i dva iz pravca Tržnog centra "Promenada".
 
"Funkcija ovog prostora je periodični boravak i okupljanje ljudi na otvorenom. Multifunkcionalni prostor sa mobilnim amfiteatrom, u funkciji je raznih kulturnih manifestacija i edukativnih radionica (bioskop na otvorenom, manjih muzičkih koncerta, predavanja i sl.), ili za okupljanje i odmor korisnika zelene površine na otvorenom. Planiraju se dve česme ili fontane. Postojeća česma uz Bulevar cara Lazara se zadržava, moguća je njena rekonstrukcija. Druga česma ili fontana se planira u delu ka Sutjeskoj ulici. Na liniji razgraničenja otvorenih bazena i uređene zelene površine planira se vertikalni zeleni vrt, koji svojom uređenjem treba da doprinese atraktivnosti prostora. Uz zeleni zid planira se postavka dekorativne podne rasvete (reflektori usmereni na zeleni zid), koja će u večernjim satima dodatno istaknuti ovaj prostor", navodi se u opisu buduće parkovske površine.
 
Urbanisti u planu koji je na javnom uvidu kažu i da se postojeće zelenilo zadržava u najvećoj meri. Kaže se i da je predviđeno da glavna pešačka staza prati trasu podzemnih instalacija (toplovod i gasovod), a sporedne je presecaju čineći mrežu pešačkih komunikacija koja obezbeđuje dostupnost svim delovima uređene zelene površine. 
 
 
"Staze prate drvoredi, a na mestima gde raspored podzemnih instalacija ne dozvoljava sadnju visoke vegetacije, primenjuje se grupna sadnja žbunastih i cvetnih vrsta. Zastor na svim pešačkim komunikacijama treba da bude od sitnog nabijenog kamena (tucanik) veličine od tri do pet milimetara. Ovakav vid popločanja obezbeđuje dobru drenažu, lak pristup podzemnim instalacijama pri eventualnim intervencijama na istim, kao i udobnost i lep vizuelni efekat korisnicima prostora", stoji u dokumentaciji.
 
U središnjem delu zelene površine, kod postojeće česme, planira se manji plato za okupljanje korisnika. Takođe, manji plato, planira se i u severoistočnom delu prostora, na kome se planira postavka česme/fontane. Pored ovog platoa, planira se multifunkcionalni prostor sa mobilnim amfiteatrom. 
 
"Mobilni amfiteatar planira se kao montažno-demontažna konstrukcija za sedenje, sa mogućnošću promene orjentacije i položaja, u funkciji raznih kulturnih i edukativnih događaja (bioskop na otvorenom, manjih muzičkih koncerta, predavanja i sl.), ili za okupljanje i odmor korisnika zelene površine na otvorenom", predlog je urbanista. 
Izmene urbanističkog plana obuhvataju i kompleks otvorenih bazena Spensa. Definiše se da kompleks ima 7.000 kvadrata u okviru kojeg su dečiji bazen, bazen za skokove, bazen sa vodenim atrakcijama - mini akva park, sunčališta, uređene zelene površine, igrališta, teretanu na otvorenom i ugostiteljski objekat, a ostavljena je mogučnost da se planira i pomoćni objekat za održavanje bazena. Ceo kompleks otvorenih bazena će se definisati posebnim urbanističkim projektom.
 
Plan se nalazi na javnom uvidu do 5. jula i građani ga mogu pogledati u Mesnoj zajednici "Prva Vojvođanska brigada" u Dimitrija Avramovića 8, prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3, kao i na sajtu Grada, odnosno na sajtu Urbanizma.
 
Primedbe i sugestije na plan se dostavljaju u pismenoj formi Upravi za urbanizam, Školska 3, do kraja javnog uvida. Komisija za planove će prispele prigovore razmatrati na sednici u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, 14. jula.
  • Una

    10.06.2022 22:06
    Nikad nije dobro
    Čitajući ove komentare, kontam da ljudima ništa ne valja.
  • Milorad

    08.06.2022 17:37
    Svaka čast
    Ozbiljna i odgovorna politika predsednika Aleksandra Vučića, Miloša Vučevića i SNS omogućila je da grad Novi Sad dobije jos jedan predivan projekat koji ce omoguciti gradjanima da uzivaju u predivnom parku na najlepsem delu grada.
  • Lala

    08.06.2022 12:40
    Biće, kao i Japanski Park.
    Eno u Dunavskom Parku vade kamene kocke koje su tu od kad i park, valda da postave behaton.
    A kocke će da prodaju Nemcima, kao što su i ove iz Zmaj Jovine i Dunavske.
    Behaton u centru klimav k'o babin zub. Ali neće po njemu šetati ti što sada odlučuju o sudbini grada, niti njihova deca. Oni su tu da obrnu lovu, pa će nazad u svoju mahalu.
    Novi Sad je nekad bio lepa avlija, a sada je pretvoren u pilićarnik, samo kavez preko kaveza.
    Kome treba park? Ae u kafanu, njih barem ne manjka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti