FOTO: Retka gljiva iznikla na Novom naselju, nije jestiva

Retka i strogo zaštićeni gljiva "peščani stršak" (Phallus hadrianii) primećena je na Novom naselju, na Bulevaru Slobodana Jovanovića.
Ova gljiva  je pronađena na više lokaliteta u Srbiji, a nalazi se na listi strogo zaštićenih vrsta.

Kako je Ekološki front Novi Sad napisao na svojoj Fejsbuk stranici, ovo otkriće je još jedan u nizu "dokaza da je suživot ljudi i prirode u urbanim uslovima moguć, čak i za retke i ugrožene vrste".

"Novi Sad, a pogotovo Novo naselje i Limani zbog velikih zelenih površina to potvrđuju i brojnim primerima koje smo do sada otkrili", navode iz ovog udruženja.
 
Može se razlikovati od slične gljive Phallus impudicus-a po prisustvu ružičaste ili ljubičaste volve u osnovi stabljike, kao i po razlikama u mirisu.
 
Na sajtu Fungi Serbia, koji je pokrenula Asocijacija gljivara, navodi se da ova gljiva na početku ima oblik jajeta veličine do pet centimetara, ružičaste do bledoljubičaste boje.
 
"Sazrevanjem, glava koja podseća na smrčke (Morchella) izraste iz jajeta na izduženoj, beloj, cilindričnoj, šupljoj dršci dužine do 15 centimetara", navodi se.
Na ovom sajtu stoji i da se najčešće pojavljuje na peščanim terenima. U pitanju je retka gljiva koja nije jestiva, dodaje se. 
 
  • BoSCH

    06.10.2022 21:48
    BoSCHnanC
    ... zna se gde gljive nabolje rastu, u šumi? a ova naša plodna ravnica, jadna li joj majka, sve prima, pa i gljive... Nego, mislim se, kako li su se ovde rasadile, neko ih je doneo? U Bosni ima planina, u Novo Sadu sve više i Više Bosne... ma, mora da neko od novih komšija nije dobro istreso obuću, kad se vrćao u NS, iz svog zavičaja... Samo tako su mogle da se zapate, ovde?
  • Peneš

    06.10.2022 21:43
    Mikloš Penes zvani Falus
    ... pa ko će sad oprati Novoseljane? Gljiva ima naziv Hadrijanov Falus? :)
  • Комша

    05.10.2022 22:42
    Насеље је постало плућа града.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti