Otvorena izložba dela Uroša Predića u Galeriji Matice srpske

U Galeriji Matice spske otvorena je izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti", posvećena delu jednog od najvećih srpskih slikara.
Autori izložbe su dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog autorke dr Snežane Mišić.
 
Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem 10. i u prvoj polovini 20. veka upamćen je u nacionalnoj memoriji kao jedan od najvećih srpskih slikara, dobrotvor i kulturni poslenik - reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska.
"Za Galeriju Matice srpske, koja 2022. godine obeležava 175 godina postojanja, ne postoji važniji i jedinstveniji slikar od Uroša Predića. U njegovoj ličnosti, njegovom sveukupnom radu, posebno umetničkom stvaralaštvu, sabrane su temeljne vrednosti ove ustanove: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima", kaže direktorka Galerije Tijana Palkovljević Bugarski. 
 
GMS ističe da je njegova "Kosovka devojka" najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi, "Nadurena devojčica" Mona Liza među dečjim portretima, a "Siroče na majčinom grobu" najdirljivije delo nacionalne istorije umetnosti.
"Za nas je Uroš Predić primer i uzor kako se živi, stvaraju i čuvaju nacionalna kultura i nacionalni identitet. A to i jeste poslanje Galerije Matice srpske kako u prošlosti, tako i u sadašnjem vremenu", rekao je istoričar umetnosti Igor Borozan. 
 
Izložbu možete da pogledate u radno vreme Galerije Matice srpske do 31. januara 2023. godine.
 
Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme "prošeta" izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.
  • ns

    08.10.2022 09:48
    Čestitke organizatorima.
    Otvaranje izložbe bilo je svečano i
    dostojanstveno, kako događaju priliči.
    Vredno dolaska u Novi Sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti