U Ćirpanovoj posađen kesten u znak sećanja na Danila Kiša: Simboličan povratak kući

U Ćirpanovoj ulici u Novom Sadu, u kojoj je živeo Danilo Kiš, danas je povodom dana piščeve smrti posađeno stablo kestena.

U saradnji sa JKP "Gradsko zelenilo", kesten je posađen u neposrednoj blizini mesta na kom se nalazila kuća iz koje je osmogodišnji Danilo Kiš gledao kako njegovog oca Eduarda odvode u Novosadsku raciju, saopšteno je iz Udruženja građana "Dunavska sonata".
 

Tako je, dodaje se, na simboličan način obeleženo 33 godine od piščeve smrti i 52 godine od izlaska iz štampe zbirke priča "Rani jadi".
 

"Upravo na ovom mestu gde se sada nalazimo, bio je arteški bunar koji Kiš pominje u 'Ranim jadima'. Nalazimo se zapravo u ulici kestenova iz Kišovih dela. I mi danas, sadnjom kestenovog drveta, na simboličan način velikog srpskog i svetskog pisca, koji je šest puta bio nominovan za Nobelovu nagradu, vraćamo kući", rekla je Milica Trifunov, presednica UG "Dunavska sonata".
 
Kako se dodaje, sadnja kestena u čast Danila Kiša deo je projekta "Jesenja sonata" koje udruženje "Dunavska sonata" realizuje uz podršku Gradske uprave za kulturu Novog Sada, u okviru koga će podsetiti javnost na još dva velikana srpske književnosti koji su stvarali u Novom Sadu - Aleksandra Tišmu i Milorada Pavića.
  • Весна

    17.10.2022 11:36
    Када и због чега је та кућа порушена? Да ли је бунар могао да се сачува?
    Због чега се у целој улици не засаде кестенови???
    Свака част удружењу за акцију, а ово су питања за неспособњаковиће на власти...
  • vax

    16.10.2022 10:19
    Naravno, vajna Evropska prestonica nije učinila ništa na promociji naših velikana.
  • Paolo

    16.10.2022 10:08
    Hvala vam, čuvari dobrog duha Novoga Sada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.