Stranka "Istina" iz Novog Sada traži legalizaciju prostitucije: Da podrže oni koji drže do tradicije

Stranka "Istina" iz Novog Sada saopštila je da se zalaže za legalizaciju seksualnog rada i ocenila da bi novac od toga išao u budžet Srbije, a ne kao sada, "u džepove kriminalaca".
Stranka "Istina" iz Novog Sada traži legalizaciju prostitucije: Da podrže oni koji drže do tradicije
Foto: 021.rs
Predsednica Istine Ivana Vujasin je u saopštenju ocenila da time ne bi bile ugrožene porodice i brakovi, zato što i sada to postoji ilegalno, ali novac od toga "ide u džepove kriminalaca, a ne u državni budžet na korist svih građana".
"Lažni moral nikako nije put ka modernoj i razvijenoj Srbiji, već samo ka istorijskom zaboravu, a ovo bi naročito trebalo da podrže oni koji drže do tradicije, budući da je u Jugoslaviji, pre Drugog svetskog rata, pružanje seksualnih usluga, kao zanimanje, bilo legalizovano", kazala je Vujasin, koja je odbornica u Skupštini Novog Sada.
U saopštenju se navodi da je stranka "Istina" osnovala radnu grupu za legalizaciju seksualnog rada, na čije čelo je postavljen muzičar Dragan Dragaš.
 
Dodaje se da seksualni rad nije zakonski zaštićen, a oni koji ga obavljaju nemaju zdravstveno i penziono osiguranje.
 
"Pri tome, pod seksualnim radom ne podrazumevamo samo eksplicitne seksualne usluge, već i pornografsku industriju i erotski ples", piše u saopštenju.
 
Dragaš je ocenio da je legalizacija seksualnog rada "civilizacijska tekovina najrazvijenijih zemalja sa uređenim sistemima".
 
"I to nije samo ekonomsko pitanje, već je i reč o ljudskim pravima i solidarnosti sa ženama koje nemaju nikakva prava i koje veoma često trpe nasilje", rekao je Dragaš.
 
Stranka "Istina" je politička stranka vlaške nacionalne manjine iz Novog Sada koja je osnovana 2008. godine pod nazivom "Nijedan od ponuđenih odgovora". Između ostalog, oni se zalažu i za legalizaciju kanabisa.
  • BMicic

    21.10.2022 19:26
    *Svetlana

    Sve legaliozacije na zapadu izvedene su od strane društvara koja su i dalje patrijarhalna. ne može se sprečiti nasilje nad ženama sve dok je duboko ukorenjena ideja da žena nema pravo na svoje telo i da nema pravo na svoje zadovoljstvo, a da je bilo šta što ženu poveže sa seksualnošću automatski i nešto što je karakteriše kao nemoralnu. Bez promene percepcije društva nema ni sprečavanja nasilja. A samo tolerisanje da prostitucija postoji i da žene nemaju nikakvu društvenu zaštitu je čin mržnje prema ženama i društveno kažnjavanje onih žena koje se ne stide svoje seksualnosti, makar to bilo i komercijalizovano. Bez legalizacije ćemo stalno imati situaciju da su neke žene pod stigmom da su "krive" i da je ignorisanje njihovog položaja u stvari kaznja kojom ih društvo kažnjava.
  • Svetlana

    21.10.2022 09:17
    Protiv legalizacije silovanja
    Prostitucija je legalizacija silovanja. Žene se prostituišu jer su na to primorane zbog ekonomskih uslova. Iskustva zemalja pokazuju da se prostucijom nasilje nad ženama nije smanjilo, samo su makroi svoj ilegalan biznis pretvorili u legalan. Informišite se.
  • Ranko

    20.10.2022 08:06
    Ranko
    Konacno neko pametno da kaze i trazi! Podrska!!! Lili licno ako se ovo legalizuje dajem ti kucu na godinu dana opremljena stvorena za ovakvu vrstu poslovanja i na jednoj od najboljih lokacija u NS! Nista netreba da placate...dogovoricemo se..ti bar znas da nema nista besplatno! Sve u svemu ja sam za legalizaciju!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti