Adamov (KOMS): Država novac da usmeri na sistemsku brigu o mladima, a ne na jednokratnu pomoć

Država bi trebalo da ovaj veliki novac usmeri na sistemsku brigu o mladima, a ne toliko na jednokratnu pomoć, rekla je predsednica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije Gordana Adamov.
Adamov (KOMS): Država novac da usmeri na sistemsku brigu o mladima, a ne na jednokratnu pomoć
Foto: 021.rs
Uoči novog paketa novčane pomoći države mladima u iznosu od 5.000 dinara, postavlja se pitanje kako i da li država sistemski brine o mladima. 
Kako kaže Gordana Adamov za 021.rs, ovim kratkoročnim rešenjem se sistemski ne rešavaju suštinski problemi mladih.
 
"Kako pokazuju naša istraživanja, mladima znače svi prethodni paketi jednokratne pomoći mladima. Država bi ovaj novac trebalo da usmeri na ulaganje u brojne programe za mlade i da radi na njihovoj dugoročnoj zapošljivosti", dodala je ona.
Kao jedan od reprezentativnijih primera brige države o mladima, može se navesti i osnivanje budućeg Ministarstva omladine i turizma u zamenu za Ministarstvo sporta i omladine.
 
Adamov navodi kako nije sigurna kako su u Vladi došli do zaključka da treba da se spoje ova dva resora i kako su oni slični.
 
"Ova odluka nas je poprilično iznenadila i nije nam jasno kako su uspeli da spoje ova dva resora, pogotovo s obzirom na KOMS-ove preporuke da se napravi posebno Ministarstvo omladine koje će se isključivo baviti problemima i potrebama mladih. Analizirajući i prethodno ministarstvo u kom se nalazila omladina, vidljivo je da je sport oduzimao znatno više prostora, a da je za mlade u tekućoj godini iz budžeta Republike Srbije izdvojeno svega 0.08 odsto. Dakle, u sadašnjem ministarstvu su postojale ozbiljne poteškoće da se odvoje ova dva pojma zato što svi sportisti jesu mladi, ali nisu svi mladi sportisti", rekla je ona.
 
Postoje načini brige o mladima
 
Država je počela da implementira neke od pozitivnih programa koji se tiču plaćenog rada mladima, kao što je to program "Moja prva plata".
 
Kako Adamov navodi za 021.rs, ovaj program predstavlja prvi korak države ka pomoći mladima kada je njihova zapošljivost u pitanju, odnosno pružanje plaćene prakse.
 
"Pored toga, veoma je bitno buduće implementiranje programa Garancija za mlade preko kog bi trebalo da država pruži podršku svakoj mladoj osobi da četiri meseca nakon završetka ili izlaska iz sistema obrazovanja u vidu zapošljavanja ili nastavka obrazovanja, obezbeđivanje radne prakse ili neke dodatne obuke ili kursa. Inače, ovaj program se redovno sprovodi u državama članicama Evropske unije, a kod nas bi trebalo da bude pilotiran do 2024. godine", objasnila je ona.
 
Prema republičkom zavodu za statistiku, stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je tri puta veća u odnosu na ostatak populacije, a prosečnoj mladoj osobi od završetka školovanja do pronalaska prvog posla je potrebno više od dve godine.
 
"Pored toga, mladi u ruralnim sredinama i mlade žene imaju veći period ove tranzicije, a upravo program Garancije za mlade bi taj vremenski okvir smanjio na četiri meseca. Uostalom, postoje i podaci da mladi smatraju da ih je za pristojan život potrebno da zarađuju minimum 80.000 dinara, što samo 12 odsto njih uspeva", dodala je Adamov.
Koje još korake može država da preduzme?
 
Bitan deo pomoći države ka razvoju i podršci mladima jeste i povećanje budžeta za mlade i obezbeđivanje više sredstava za sprovođenje Nacionalne strategije i akcionih planova.
 
"Mi smo ove godine imali javnu raspravu o nacrtu nove Nacionalne strategije za mlade koja bi trebalo da važi za period od 2022. do 2030. godine. Međutim, on i dalje nije usvojen. Još jedna od preporuka KOMS-a jeste i izbegavanje projektnog finansiranja, tj. potrebno je razvijanje programskog finansiranja organizacija mladih i za mlade kako bi se obezbedio kontinuirani razvoj programa koji su usmereni na mlade", rekla je Adamov za 021.rs.
 
Dodaje i kako bi država trebala da čuje mlade i njih uključi u proces donošenja odluka, a posebno na lokalnom nivou.
 
"Lokalna samouprava je bitan deo u razvijanju omladinske politike. KOMS se već godinama zalaže za izmene Zakona o mladima koje bi, između ostalog, trebalo da prepoznaju lokalne savete za mlade kao obavezne u svakoj lokalnoj samoupravi, a kako bi se zapravo sistemski moglo raditi na većem uključivanju mladih upravo u donošenje odluka", navela je Adamov.
  • Zoran

    22.10.2022 08:28
    Apsolutno
    Sve ste upravu, samo ima jedan problem što mladi ne žele da rade,
    ili im je malo da rade za 45/50 hiljada dinara, ili uvek nađu nešto što im ne odgovara,
    a posla ima ko želi da radi.
    Pitam se u vreme bivše vlasti, što to niste predlagali već ste se setili kako ova vlast se ne brine za mlade koji uživaju po kafićima koji su prepuni,
    a kad treba da se radi kukaju da im je malo, a prošla vlast, privatizovala je i što treba i što ne treba, gde su te sve pare otišle i kome je to leglo u kasu,
    svi nešto pametujete, zašto niko od vas ne pita prošlu vlast gde su pare od privatizacije, toliko ste preduzeća uništili, i to zlo od vlasti da dođe odma se selim iz ove zemlje,
    u ovoj zemlji je sve zagađeno od prošlog režima, doneli ste zakone koji ništa ne valjaju, sve ste uništili, puno sam opterećen bivših pametnjakovića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti