Cena futoškog kupusa odoleva inflaciji, ali je pitanje koliko dugo će to moći

Cena futoškog kupusa je i dalje ista, ali ne mogu da predvidim njeno kretanje u narednom periodu, kaže za 021.rs predsednik Udruženja "Futoški kupus" Miroljub Janković.
Kako Janković dodaje za 021.rs, cena je i dalje 80 dinara po kilogramu, uprkos poskupljenju svih elemenata koji su potrebni za proizvodnju, ali i nepovoljnim vremenskim uslovima.
Svakako, Janković smatra da će futoškog kupusa biti dovoljno za domaće tržište.
 
"Ima ga koliko ga ima. Mislim da će za domaće tržište i za velike ljubitelje ovog kupusa biti dovoljno, ali nam problem pravi i nelojalna konkurencija koja svoje proizvode na prodajnim mestima obeležava kao futoški kupus, a to zapravo nije ni prošlo pored istog", dodao je on.
Na rod i prinos ove sezone su dodatno uticali i nepovoljni vremenski uslovi tokom cele godine.
 
"Suša, ekstremne temeprature i vremenske nepogode su puno uticale na ovogodišnji rod i prinos. Imali smo sušu koja je trajala nekoliko meseci, potom smo bili zatrpani velikom količinom padavina koja nije bila normalna za taj period godine, a onda je i pao prvi led koji je uništio mlade i tek rasađene biljke", kaže Janković za 021.rs.
 
Dodaje i da su se uzgajivači kupusa trudili da sačuvaju proizvodnju.
 
"Ovo je bila jedna zahtevna i teška godina i ono što je i bilo opstalo do drugog leda je izgledalo dobro. Međutim, krajem septembra je naišao drugi led koji je napravio mnogo veće štete jer je kupus izbacio glavicu", kaže Janković.

Inače, etno manifestacija "Futoška kupusijada" će se održati u subotu, 5. novembra.

  • Видовити Золтан

    02.11.2022 14:06
    Тако је, зна се какав је бренд футошки купус. Прво, мора да има довољно висок проценат олова из ауспуха, то је оно што му даје тако добар, тежак укус. Онда, кад се укисели, мора да мирише на септичку јаму,тај мирис можете лепо да осетите широм Футога, највише поред брендираних произвођача овог деликатеса. И наравно да мора да поскупи, није футошки купус за свакога! Чак још увек може да се нађе понеки пензионер који може себи да га приушти, што је бесмислено! Све друго нека стоји, али купус да поскупи - мора! Ко неће, нека једе ароматизовани компресовани голубији дрек из Лидла.
  • Darkoni

    02.11.2022 13:43
    Hebao vas kupus.
  • krompir salata

    02.11.2022 13:25
    bez kupusa
    svi se vencali prosle godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.