FOTO: "Oko sokolovo" stiglo u Novi Sad, uskoro kreće kažnjavanje nepropisnog parkiranja

Vozila koja će koristiti sistem "Oko sokolovo" od početka 2023. godine, pristigla su u Novi Sad, saznaje 021.rs.
FOTO: "Oko sokolovo" stiglo u Novi Sad, uskoro kreće kažnjavanje nepropisnog parkiranja
Foto: 021.rs
U pitanju je pet terenskih vozila "dacia sandero", koja su zajedno sa pratećom opremom plaćena 45,9 miliona dinara, odnosno 78.000 evra po automobilu. Vozila su isporučila firme "Stojanov auto" i "Ada System", koje su bile jedini ponuđači na tenderu.
Iako su prvobitne najave bile da će "Oko sokolovo" početi da "operiše" Novim Sadom tokom novembra, prema nezvaničnim saznanjima 021.rs, to će se dogoditi početkom naredne godine.
 
Osim registracije i obuke komunalnih milicionera koji će upravljati vozilom i opremom, potrebno je vreme i za probni rad, kada ne bi trebalo da bude kažnjavanja vozača u Novom Sadu.
 
U Gradskoj kući za 021.rs navode da će javnost o svemu biti obaveštena na vreme.
 
"Sistem za elektronsko snimanje prekršaja je u pripremnoj fazi. Pre puštanja sistema u rad, javnost će biti blagovremeno informisana", kratko su naveli za 021.rs.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Newnow.rs (@newnow.rs)

 
Podsetimo, svako vozilo za kažnjavanje nepropisnog parkiranja imaće pet kamera sa uglom snimanja od 360 stepeni, uz prepoznavanje registarskih tablica.
 
Takođe, imaće četiri kamere visoke rezolucije koje će snimati non-stop, a koristiće se za analizu situacija. Uz to, biće opremljeni i drugom opremom neophodnom za identifikaciju prekršioca. 
 
Iz novosadske uprave su pre nabavke vozila naveli da će već u prvim danima primene "procesuirati" više od 1.000 prekršilaca dnevno. 
Novi Sad je, osim vozila, kupio i deset električnih bicikala koje će komunalna milicija koristiti za istu namenu, ali u pešačkoj zoni, na trotoarima i biciklističkim stazama.
 
Kada početkom 2023. godine Novi Sad počne da koristi "Oko sokolovo" biće među retkim gradovima u Srbiji koji primenjuju ovaj sistem za kažnjavanje nepropisno parkiranih vozača. Upotrebu je započeo Beograd pre dve godine, a zatim je njegov primer sledio Niš.

Komentari 136

  • Мики

    18.11.2022 20:42
    Rastibudjilizovani
    15.11.2022 • 10:55
    Opa
    Super. Jedva cekam. I jos kad bi na naselju uveli zoniranje. Ihaj eto reda u parkiranju.

    Ма како да не. Да плаћам паркинг на крају града? 80% делова насеља нема проблем са паркирањем.

    Jes ti sam dosao do tog zakljucka il te neko apanazirao za takvo razmisljanje. Hajd malo popricaj sa ljudima sa svih delova naselja. Trebaju i spratne garaze. Pod hitno.

    Замисли живим на Насељу па ето знам да има паркинга. Осим у новим деловима. Људи су знали где купују станове и нека не кукају. Ја због њих да плаћам паркинг? Како да не.
  • Изногуд

    18.11.2022 07:44
    @9
    "Пријепознаје, срједни"???
    То би по твоме биле ијекавске верзије "препознаје и средини"???
    Друже, мислим да имаш озбиљан проблем.
  • ???

    17.11.2022 16:15
    Bolje rešite problem parkiranja u užem centru i Podbari...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti