FOTO Pogledajte projekat parkića na Telepu: Uređenje prostora i više drveća

Projekat uređenja malog parka na Telepu, u Jovana Popovića, stavljen je na uvid Novosađana.
FOTO Pogledajte projekat parkića na Telepu: Uređenje prostora i više drveća
Foto: 021.rs

Na ovoj lokaciji već godinama postoji zelena površina od gotovo 5.000 kvadratnih metara, koja ima prostor za šetanje pasa, košarkaški teren i dečije igralište, a sada će se ovim projektom detaljno urediti budući izgled malog parka.  

Ovaj parkić se nalazi između Banijske, Ticanove i Jovana Popovića, a delom je povezan i sa Bulevarom patrijarha Pavla.
 
Urbanisti navode da je, prema nedavno usvojenom Generalnom urbanističkom planu grada, ova lokacija predviđena za takozvani "park susedstva", što je definisano kao "parkovski uređena površina namenjena stanarima stambenih zona u okruženju". 
Najveća novina, i to dobra, jesu nova stabla, odnosno horitkulturno uređenje.
 
"Postojeću parkovsku vegetaciju, valorizovanu kao kvalitetnu, potrebno je sačuvati i dopuniti novom dekorativnom parkovskom vegetacijom. Tematski različite parkovske celine razdvajaju se drvoredima. Najintenzivnije ozelenjavanje prostora potrebno je sprovesti neposredno uz okolne saobraćajne površine, čime će se smanjiti negativna dejstva aerozagađenja i buke", navodi se.
 
Osim pažljivo odabrane parterne materijalizacije različitih parkovskih celina, prostor će biti opremljen i klupama, kantama, česmama, dekorativnom rasvetom.
 
"Elementi opremanja različitih parkovskih celina (dečijeg igrališta, teretane na otvorenom, istrčavališta pasa, basket terena i sl.) osim bezbednosti, moraju zadovoljiti kriterijume otpornosti na atmosverilije i vandalizam (tj. biti izvedeni trajnim i kvalitetnim materijalima). Projektnim rešenjem stimuliše se veća sloboda kretanja, tj. korišćenje prostora i izvan parterno pokrivenih površina i neposredan kontakt sa prirodnim elementima", navode u opisu stručnjaci iz JP "Urbanizam". 
 
 
Kako se može videti u projektu, razlika u odnosu na sadašnju situaciju je i ta što će zelena površina biti smanjena. Na severnom delu lokacije ostavlja se prostor za novoprojektovanu ulicu koja će spojiti Banijsku i Ticanovu, dok će se u južnom delu smanjiti prostor za šetanja pasa, time što će se premestiti, kako bi se Jovana Popovića spojila sa Bulevarom patrijarha Pavla. 
 
Ovo premeštanje je tako isprojektovano da će prostor za šetanje pasa od sada biti potpuno naslonjen na deo uz Banijsku ulicu. 
 
Ostalih većih izmena neće biti, jer se navodi da je prostor delimično uređen na osnovu projekta napravljenog 2015. godine. 
Prema podeli prostora, od skoro 5.000 kvadrata, više od 3.400 će biti travnate površine sa drvoredima. 
 
Projekat malog parka na Telepu možete da pogledate u Upravi za urbanizam i građevinske poslove, u Školskoj 3, do 22. novembra, između 10 i 13 časova. Takođe, projekat se nalazi na sajtu grada, na OVOM LINKU.
 
Primedbe i sugestije na plan se mogu poslati na planiranje@uprava.novisad.rs. do kraja javnog uvida 22. novembra. 
  • Boki

    18.11.2022 08:30
    Zašto još asfalta
    Ionako ima nedovoljno zelenila, još jedna ulica u severnom delu će dodatno smanjiti i onako mali parkić.
  • salajka

    18.11.2022 03:10
    Da li moze negde konkretan park, od prarkica nikakve vajde nema. Parkovi ne slize samo za setnju i igranje, vec su i pluca grada.
  • Zokins

    17.11.2022 18:46
    drveće
    A gde je tu drveće ? Vidim sam beton i tek poneko drvo!!Šuma nam je potrebna!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti