Ne daju da budu ućutkani: Meštani Telepa u četvrtak organizuju dva zbora građana

Stanovnici dve mesne zajednice na Telepu sami će u četvrtak, 17. februara organizovati zborove građana jer im to nadležni nisu omogućili.
Ne daju da budu ućutkani: Meštani Telepa u četvrtak organizuju dva zbora građana
Foto: 021.rs

Telepčani su od saveta mesnih zajednica i gradske vlasti tražili zborove kako bi se izjasnili o različitim urbanističkim planovima, među kojima su se izdvojili jedan kojim se planiraju zgrade umesto obećanog parka na kraju Bulevara patrijarha Pavla, i drugi kojim je predviđena gradnja vijadukta iznad Bulevara Evrope kao deo budućeg mosta. 

Zahtevi za zborove građana na kojima bi svi zainteresovani izneli svoje stavove o Planu generalne regulacije Telepa, kao i o delu nacrta Generalnog urbanističkog plana (GUP) do 2030. godine, koji se tiče vijadukta, bili su prethodno poslati mesnim zajednicama "Nikola Tesla - Telep" i "Bratstvo - Telep" uz potpise građana, ali su odbijeni uz dopis iz gradske uprave uz obrazloženje da to nije u nadležnosti saveta mesnih zajednica.

Telepčanka Bojana Bodroža kaže za 021.rs da su tada zatražili od predsednice Skupštine grada Jelene Marinković Radomirović reakciju sa molbom za hitno postupanje, budući da se primedbe o kojima su želeli da raspravljaju na zborovima tiču GUP-a i plana Telepa koji će narednih dana biti na dnevnom redu gradske Komisije za planove, međutim na ovaj zahtev nisu dobili odgovor.
 
Bodroža dodaje da smatraju da je gradska vlast u nameri da spreči svako protivljenje planovima koje donosi pribegla kršenju zakona, Statuta grada i drugih propisa i time onemogućila održavanje zborova građana iako su se isti takvi prethodnih nedelja održali u više mesnih zajednica. Prema njenim rečima, zbog toga su odlučili da se samoorganizuju i zborove održe ispred mesnih zajednica.  
 
"Saveti mesnih zajednica i predsednica Skupštine grada kojima smo se obraćali nas doslovno ignorišu, a kako smatramo da kao građani, i prema zakonu i prema Statutu grada, imamo pravo da se izjasnimo, diskutujemo i donosimo zaključak o temama koje nas interesuju, odlučili smo da to uradimo sami. Zaključke koje tada budemo doneli ćemo proslediti institucijama koje nas, nažalost, ignorišu. Jednostavno, ne želimo da budemo ućutkani što je zapravo i njihov cilj", kaže za 021.rs Bojana Bodroža. 
 
 
Telepčani su pozvali i druge Novosađane da dođu na zborove u znak podrške slobodi izjašnjavanja i neposrednog odlučivanja građana. 
 
Prvi zbor građana će biti u četvrtak, 17. februara u 17 časova u parku pored MZ "Bratstvo - Telep" u Ilariona Ruvarca 18a, a tema će biti plan za neuređenu zelenu površinu omeđenu Somborskom ulicom i Bulevarom patrijarha Pavla i novi plan uređenja postojećeg igrališta omeđenog Ticanovom, Banijskom i Bulevarom patrijarha Pavla. 
 
Drugi zbog je zakazan sat vremena kasnije, u 18 časova ispred MZ "Nikola Tesla - Telep" u Geri Karolja 5, a tema će biti plan izgradnje vijadukta na Bulevaru Evrope.
Podsetimo da su se građani sa područja MZ "Bratstvo" pre tri godine, uz peticiju koju je potpisalo više od 2.500 građana, izborili da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice ne gradi Centar za obuku vatrogasaca na oko tri hektara, uz obećanje lokalnih vlasti da će to biti parkovska površina. Međutim, u predloženom planu Telepa urbanisti su prostor prenamenili u stambenu zonu u većem delu, dok je tek nešto manje od hektara ostavljeno za park, što građani smatraju nedovoljnim, a isto rešenje je ucrtano u nacrt GUP-a. Takođe, postoje i drugi problemi sa predloženim planom Telepa.
 
Drugi zbor su tražili građani koji žive na području MZ "Nikola Tesla" jer smatraju da će se gradnjom vijadukta nad Bulevarom Evrope, koji će biti na visini trećeg ili četvrtog sprata, značajno pogoršati uslovi života u ovom delu grada i da je za prilaz novom mostu trebalo da se zadrži rešenje iz dosadašnjih planova.
  • Rdja

    22.09.2022 18:22
    Podrška gradjanima
    Samo napred, odlučno zadržite stav i ne dajte birokratiji da vam uredjuje životni prostor. Oni su predložili objekte ( za arapskog investitora ) ali vi možete da odbijete taj predlog jer nije u interesu žitelja tog dela grada. Neko želi mast iz ove kombinatorike, pa dajte mu ima na pijaci bela svinjska mast, neka kaže birokrata koliko mu kila masti treba. Ali nije to ta "mast", nego koja....?
  • Ns

    16.02.2022 10:10
    Most
    Imate sad svi uskoro izbore pa tamo kazite sta mislite.to je najbolje mesto i da jednom za svagda zavrsimo sa ovim gradonacelnikom.
  • Aleksandar ns

    15.02.2022 17:21
    Vi kako hocete
    Ja sam zbrisao ...okrenuo sam leđa voljenom gradu koji je unisten ...prodso stan od 48 kvm2 i kupio 73 kvm2 u Staroj Pazovi gde je mir i sklad kao NS pre 20 god ...ej ljufi koja tisina u zgradi ....kao NS nekaaaad.. sta da Vam kazem borite se , glasajte ili bezite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti