Pokrajina naručila hitnu izradu elaborata o šteti na popucalim zidovima u Banovini

Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa naručila je izradu elaborata o proceni stanja konstrukcije zgrade Skupštine Vojvodine i o sleganju objekta, saznaje 021.rs.
Pokrajina naručila hitnu izradu elaborata o šteti na popucalim zidovima u Banovini
Foto: 021.rs

Traži se i da autor elaborata predloži radove za sanaciju štete.

Ova nabavka raspisuje se neposredno nakon otkrića 021.rs da su zidovi unutar Skupštine Vojvodine popucali i da je građevinska inspekcija zabranila korišćenje dela zgrade.
S ovom informacijom niko od nadležnih nije izašao javno, a politička diskusija o stanju zgrade, uticaju radova na izgradnji javne garaže u krugu Banovine i krivici za nastalu štetu trajala je danima.
 
Kako je 021.rs građevinska inspekcija rekla početkom novembra, u zgradi je došlo do "manjih oštećenja", ali je neophodan elaborat o proceni stanja. Nakon izrade ovog elaborata, inspekcija je navela da će "bez odlaganja" naložiti izvođaču radova da obavi sve potrebne radove i dovede objekat u prvobitno stanje.
 
Sada je naručen taj elaborat, a kako je vidljivo iz tenderske dokumentacije, poprilično je hitan budući da je rok za prijavu zainteresovanih ponuđača 5. decembar, a rok za izradu samog elaborata je 10 dana. 
 
Nakon otkrića 021.rs o oštećenjima u zgradi Skupštine APV, Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) uputilo je zahtev da se izgradnja podzemne garaže kod Banovine zaustavi jer je, između ostalog, zvanična dokumentacija o uslovima izgradnje kontradiktorna.
 
Iako se, kažu u DaNS, u Odluci o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture navodi da je izgradnja novih objekata, zemljanih i drugih radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture zabranjena, u Konzervatorskim uslovima navodi se tačka koja je u suprotnosti sa Odlukom. Zavod u njoj propisuje da "podzemna garaža mora biti potpuno ukopana, osim kod stepenišnih vertikala".
 
"Postavlja se pitanje da li je uopšte na ovom mestu trebalo dozvoliti bilo kakvu izgradnju novih objekata, pa makar oni bili i pod zemljom, ukoliko je bitno da se ne naruši stabilnost okolnih objekata?", pita DaNS.
 
Izvođači radova rekli su za 021.rs da oštećenja usleg sleganja objekta nisu iznenađenje i da su bila predviđena projektom, koji predviđa i sanaciju.
 
Oglasio se ubrzo i gradski odbor Srpske napredne stranke, poručujući da su analize pre početka izgradnje pokazale da će doći do sleganja susednih objekata i to oko dva centimetra, te da je sleganje u granicama očekivanog. Naveli su da Fakultet tehničkih nauka upravo izrađuje elaborat o proceni stanja konstrukcije, iako je tender raspisan tek juče, u utorak 22. novembra.
 
"Neophodno je napomenuti da je do oštećenja sa unutrašnje strane objekta došlo na mestima dilatacije između delova objekta Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i to zbog neadekvatnog zatvaranja dilatacije sa unutrašnje strane još prilikom izgradnje ili rekonstrukcije tog objekta, što apsolutno nema nikakve veze sa izgradnjom garaže", rekli su u stranci koja je na vlasti u Novom Sadu.
U više navrata je odgovore o nastaloj šteti i posledicama izgradnje podzemne garaže na kompleks Banovine tražila i Akcija progresivne Vojvodine (APV), kao i Demokratska stranka, Zajedno, te narodna poslanica Ana Oreg iz Pokreta slobodnih građana. 
 
"Tražimo da građevinska inspekcija dostavi rešenje po kom osnovu je zabranjeno korišćenje dela objekta u okviru kompleksa Banovine, a ukoliko nije izdato rešenje o zaustavljanju radova na podzemno garaži, zahtevamo da se to pod hitno uradi kako bi se ispitali razlozi urušavanja i oštećenja zgrade", poručili su u APV.
 
Gradski odbori Demokratske stranke i Zajedno uputili su zahteve kojima se od člana Gradskog veća zaduženog za kulturu Dalibora Rožića traže podaci o "postupanjima gradskih organa koji su po zakonu dužni da štite spomenike kulture u postupku izdavanja građevinske dozvole za radove u zoni spomenika i posle saznanja da je tokom iskopavanja oštećena zgrada pod zaštitom".
 
Povodom popucalih zidova oglasio se i gradski odbor vladajuće Srpske napredne stranke, u kojoj su naveli da je za izgradnju garaže izdata građevinska dozvola čiji je sastavni deo i Elaborat snižavanja nivoa podzemne vode i analiza uticaja na susedne objekte, kojim je predviđeno da će doći do sleganja susednih objekata približno dva centimetra.
 
"Iako je sleganje do koga je došlo predviđeno Elaboratom i u granicama je apsolutno očekivanog nivoa sleganja, a uzimajući u obzir da je to obavezni deo projektno – tehničke dokumentacije, te imajući u vidu značaj zgrade Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Gradska uprava za inspekcijske poslove je u okviru svoje nadležnosti i obaveze izvršila inspekcijski nadzor kako objekta Skuštine APV, tako i gradilišta javne garaže", naveli su u SNS.
  • NS

    24.11.2022 07:19
    Voleo bih da znam ko su i odakle su ti koji ovo grade.
  • Skočko

    23.11.2022 18:05
    A taj elaborat je bio uslov da bi se izdala gradjevinska dozvola!
    Jer pitao neko zavod za zastitu spomenika kulture da li su dali saglasnost na garazu?
    A mogao bi se pokrenuti i postupak oko licenci.
  • pajo patak

    23.11.2022 15:12
    wtf;
    hitan elaborat posle mesec dana od pucanja zidova ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti