Položeni venci na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Predstavnici Novog Sada položili su vence na spomen-ploču na mestu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. godine.
Položeni venci na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine
Foto: Grad Novi Sad

Tog dana doneta je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delegacijom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad. 
- Svakog 25. novembra, Grad Novi Sad odaje poštu slavnim precima i tradicionalno obeležava ovaj datum, značajan za državu Srbiju i celokupan srpski narod. Zgrada banke u centru grada pored koje svakodnevno prolazimo bila je mesto važnog događaja za Vojvodinu i Srbiju te davne 1918. godine. Zato se i posle 104 godine, ponosno sećamo tog datuma. Ali pored čuvanja sećanja i odavanja zahvalnosti, važno je i današnje generacije podsećati na značaj tog događaja - rekao je gradonačelnik. 
 
Prema njegovim rečima, proglašenje prisajedinjenja dugujemo hrabrim, odvažnim i nadasve složnim ljudima tog vremena, sa vizionarskim pogledom u budućnost. 
 
 
- Velika narodna skupština bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna i da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam, i to prvi put u Evropi. Ti principi slobode i ravnopravnosti i danas su glavna vodilja u našem Novom Sadu, u celoj Srbiji. Stoga, ugledajmo se na njih i složno gradimo našu budućnost, kako bismo i mi našim potomcima ostavili svet na koji će biti ponosni - naveo je Đurić.
  • Limanac

    26.11.2022 23:40
    Crvenkapa u neznanju
    Gradonačelnik Milan Đurić kači venac a da nema pojma kojim povodom.
    Ništa novo za funkcionere sns.
  • Милан

    26.11.2022 08:14
    И то свих вас 9.
    Бвв, осипа вам се странка, раније сте били интересантнији, па писали више коментара са различитим именима. А сад? Мали новци, тражите други посао?
  • Bauštelac

    25.11.2022 20:02
    @misko
    Baš tako!

    Molim da se javnosti predoče zvanični podaci koliko je pre toga u Vojvodini bilo željezničkih pruga (koje sad ovi daju kinezima za tepsiju ribe) i kaldrmisanih puteva, fabrika, pivnica,....

    A koliko je sad ostalo od toga i čije je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti