Detalji novosadskog sistema "Oko sokolovo": Postojaće bela lista, evo kako će teći kažnjavanje

Sistem "Oko sokolovo", koje bi u Novom Sadu trebalo da zaživi početkom 2023. godine, zvaće se "Nspatrol".
Detalji novosadskog sistema "Oko sokolovo": Postojaće bela lista, evo kako će teći kažnjavanje
Foto: Pixabay
To je za "Dnevnik" rekao član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić.
"Nakon nekoliko sastanaka sa stručnim ljudima iz oblasti prava, saobraćaja i zaštite ličnih podataka, uspeli smo da pripremimo gradske odluke za usvajanje tako da se sistemom evidentiraju samo vozači koji su zaista u prekršaju, jer ne želimo da otežamo našim građanima svakodnevicu, već da destimulišemo bahato parkiranje", rekao je Jelušić. 
Dodao je da su kamere koje su kupili najvišeg kvaliteta i performansi.
 
"U prvom krugu vozila beleže prekršaj, ukoliko se on i dalje dešava u drugom krugu, registarske oznake šalju se u JKP 'Informatika', a dalje prosleđuju Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP)", objašnjava Jelušić.
 
Iz MUP-a se podaci vraćaju "Informatici", koja ih svakog dana u ponoć prosleđuje u "Pošte", odakle će se kazne jednom nedeljno slati na adrese prekršioca. U slučajevima da kamere na automobilima ne mogu da prepoznaju registarske table (prljave su, prekrivene ili je gepek otvoren), sistem alarmira vozača, koji obaveštava kolege koji su na biciklima da postupaju u takvim slučajevima. Geolokacija takvog vozila je vidljiva svima u sistemu.
 
"Sistem automatski prepoznaje ljudska lica i zamagli ih na slici, čime smo osigurali eliminaciju ljudskog faktora, ličnih poznanstava i drugih negativnih uticaja, odnosno, obezbedili smo jednakost građana. Ukoliko je vozilo na 'beloj listi', ono se neće dalje procesuirati. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na toj listi će biti policijski službenici koji obavljaju službenu dužnost, kao i pripadnici komunalne milicije, radnici komunalnih službi koji obavljaju svoju delatnost, kao i vatrogasne službe i Hitna pomoć", rekao je Jelušić.
 
Inače, kazna za parkiranje na zelenoj površini iznosi 250.000 dinara za pravna lica, a 150.000 dinara za nepropisno parkiranje na mestu koje nije javna površina. Kazna za fizička lica koja parkiraju na zelenoj ili drugoj površini koja nije predviđena za to jeste 25.000 dinara.
 
Kako je 021.rs javio 15. novembra, vozila koja će koristiti sistem "Oko sokolovo" od početka 2023. godine, pristigla su u Novi Sad. U pitanju je pet terenskih vozila "dacia sandero", koja su zajedno sa pratećom opremom plaćena 45,9 miliona dinara, odnosno 78.000 evra po automobilu. 
 
Vozila su isporučila firme "Stojanov auto" i "Ada System", koje su bile jedini ponuđači na tenderu.
 
Prvobitno je najavljeno da će "Oko sokolovo" početi da funkcioniše od novembra ove godine, ali je to pomereno na početak 2023, jer je osim registracije i obuke komunalnih milicionera koji će upravljati vozilom i opremom, potrebno vreme i za probni rad, kada ne bi trebalo da bude kažnjavanja vozača u Novom Sadu.
 
Svako vozilo za kažnjavanje nepropisnog parkiranja imaće pet kamera sa uglom snimanja od 360 stepeni, uz prepoznavanje registarskih tablica. Takođe, imaće četiri kamere visoke rezolucije koje će snimati non-stop, a koristiće se za analizu situacija. Uz to, biće opremljeni i drugom opremom neophodnom za identifikaciju prekršioca. 
 
Iz novosadske uprave su pre nabavke vozila naveli da će već u prvim danima primene "procesuirati" više od 1.000 prekršilaca dnevno. 
 
Novi Sad je, osim vozila, kupio i deset električnih bicikala koje će komunalna milicija koristiti za istu namenu, ali u pešačkoj zoni, na trotoarima i biciklističkim stazama.
 
Ovaj sistem kažnjavanja nepropisno parkiranih vozača počeo je prvo da se koristi u Beogradu pre dve godine, da bi se potom primenio i u Nišu.

Komentari 116

  • Sokole

    09.11.2023 15:21
    Neko ce jednom
    Svirati gusle!
  • Miki

    17.01.2023 19:21
    Oko sokolovo
    Sto bi rekao Vucic "pa sta"
  • Marko

    05.01.2023 20:57
    Dodatna parking mesta
    Prvo treba obezbediti dovoljan broj parking mesta ,niko ne bi činio prekršaje,svesni činjenice da ih nena uvodite kazne da punite budžet,da privatan sektor finansira vas ...suštinski nista ne menjate ...pogledajte kako se to radi u Americi,crkvu ne možeš napraviti ako nemaš 100 parking mesta itd...a vi divlji urbanisti zidanje samo zgrade bez da otvarate nova parkirališta,nove garaže...Sramotaaaaaa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti