U Vojvodini 950 HIV pozitivnih osoba, polovina njih iz Novog Sada

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine Svetlana Ivić izjavila je da je u pokrajini registrovano 950 HIV pozitivnih osoba.
U Vojvodini 950 HIV pozitivnih osoba, polovina njih iz Novog Sada
Foto: Pixabay
Kako je Ivić rekla, od tog broja oko 50 odsto je iz Južnobačkog okruga, odnosno iz Novog Sada.
Povodom obeležavanja 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv side, Ivić je rekla da se godišnje registruje oko 20 novih slučajeva, kao i da je taj broj bio najveći na godišnjem nivou 2020, kada je registrovano novih 69 HIV pozitivnih osoba.
"Imamo trend porasta novotkrivenih infekcija", rekla je Ivić i dodala da zabrinjava to što se najveći broj novih slučajeva infekcije otkrije tek kada se pojave znaci oboljevanja.
 
Ona je ukazala na značaj pravovremenog testiranja i dodala da je testiranje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine besplatno.
  • please

    01.12.2022 11:02
    Dajte podatak koliko je novih slucajeva bilo 2021 i 2022?
  • Novi Sid

    01.12.2022 09:49
    Fali nam jos samo suga i kuga....pa da se pohvalimo bogatstvom bolesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti