FOTO, VIDEO: Deo Banovine i dalje zatvoren zbog oštećenja, opozicija najavila protest

Mesec dana otkako je utvrđeno da su se pojavila oštećenja u zgradi Banovine, deo ovog objekta je i dalje zatvoren. Opozicija najavljuje protest za subotu, 3. decembar.
FOTO, VIDEO: Deo Banovine i dalje zatvoren zbog oštećenja, opozicija najavila protest
Foto: 021.rs
Na protestu će zahtevati od gradske vlasti da objasni šta se dešava sa oštećenjima u zgradi Banovine, koji su nastali zbog izgradnje podzemne garaže u neposrednoj blizini.
 
U međuvremenu, otkad je 021.rs otkrio da je došlo do oštećenja na zidovima u objektu pod zaštitom, radovi na izgradnji garaže nisu prestajali. Nasuprot tome, Građevinska inspekcija zabranila je korišćenje dela zgrade dok se proceni stanje konstrukcije.
Za 021.rs je tada navedeno da su u pitanju manja oštećenja i da će Grad Novi Sad, nakon izrade Elaborata o proceni stanja konstrukcije, naložiti izvođaču radova da objekat vrati u prvobitno stanje.
 
Osim toga, izvođači radova su naveli da sleganje objekta nije iznenađenje i da je to bilo predviđeno projektom, koji predviđa i sanaciju.
Od tada, novih informacija o stanju objekta nije bilo, a vladajuća Srpska napredna stranka je saopštila da Fakultet tehničkih nauka radi na elaboratu, apelujući da se sve prepusti struci.
 
Posle nekoliko dana, 021.rs je saznao da je Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa tek raspisala tender za izradu elaborata.
 
 
Kako se ne zna kakva je situacija trenutno, ali i zbog neodgovaranja nadležnih na njihove zahteve, opozicija je odlučila da u subotu, 3. decembra, protestuje u Banovskom prolazu, u 11 časova.
 
Predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret i Zajedno, kažu, ne žele da dozvole urušavanje jednog od gradskih simbola.
 
 
Oni navode da su zajedno ili pojedinačno, od Grada Novog Sada, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, te pojedinih članova gradske vlasti i ustanova, tražili odgovore na pitanja u vezi sa Banovine, ali da ih nisu dobili.
Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić kaže da je vlast u obavezi da obavesti javnost o tome šta se desilo i šta se preduzima kako bi se sanirala nastala šteta. 
 
"Mi mesec dana imamo informaciju samo od SNS-a, koji kaže 'pustite struku da radi svoj posao'. Mi smo to očekivali od struke. Svakome može da se desi propust, ali taj propust mora da podeli sa onima koji su im dali legitimitet da budu na vlasti. Oni za sada čute i prikrivaju šta se dešava", navodi Krstonošić.
 
Predstavnici ovih organizacija su dodali i da za sada ne žele da iznose podatke o tome šta su mimo zvaničnih kanala saznali o radovima na gradnji podzemne garaže, oštećenjima Skupštine Vojvodine i da će o tome pričati na skupu u subotu.
  • kiki

    02.12.2022 12:07
    ne kontam šta se APV trpa kada je njihova postavka ona postavka iz LSV-a koja je glasala za sav ovaj SNS teror???
  • Jovanka

    01.12.2022 17:37
    Srpski SNS Talibani
    Talibani im nisu ravni. Novi Sad je razoren kao grad. Jos tvrdjavu da sruse i naprave par Dodikara, i zavrsili su posao.
  • lala

    01.12.2022 15:37
    sns stručnjaci 21. veka
    Ništa se drugo nije ni moglo očekivati od sns stručnjaka i rušitelja 21. veka. Čega god su se dohvatili uništili su. Tako su smislili da kopaju podzemne garaže u najužem i najstarijem jezgru grada. Slušam izjavu gradonačelnika koji neodmereno kaže pa eto desilo se nije to nikakva misterija niti nauka pa da se mi sada čudimo što se to desilo. Po njemu to je normalna stvar, pa šta ima veze što se urušava objekat koji je pod zaštitom i koji je kvalitetno izgradjen pre 80 godina, u vreme kada ovakvih diletanata u vlasti nije bilo. To je izjava jednog gradonačelnika, više nego sramota za gradsku vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti