NDNV osuđuje targetiranje novinarke Renate Bađi Ribar

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osuđuje targetiranje novinarke mađarske redakcije RTV Renate Bađi Ribar od strane državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke SVM Anamarije Viček.
NDNV navodi da će o pritisku i javnom targetiranju profesionalne novinarke, te pokušaju nametanja političkog jednoumlja "obavestiti relevantne novinarske organizacije i evropske institucije".
Kako se navodi u saopštenju, Renata Bađi Ribar našla se na meti državne sekretarke zbog toga "što se usudila" da visokom funkcioneru SVM Balintu Pastoru postavi pitanja u vezi sa spomenikom "nevinim žrtvama 1944/45" i spiskom navodnih nevinih žrtava među kojima se nalaze i osuđeni ratni zločinci iz Drugog svetskog rata, odgovorni za Raciju 1942. godine i druga zlodela.
Iz NDNV-a podsećaju na to da su se podizanju tog spomenika usprotivile brojne antifašističke i druge nevladine organizacije, političke stranke i građani, a u julu je tim povodom održan i protestni skup nakon izlivanja postamenta spomenika.
 
"Zbog 'nezgodnih' pitanja u programu RTV-a na mađarskom državna sekretarka postavila je objavu na društvenim mrežama u kojoj je, između ostalog, navela da joj je 'neverovatno da se jedan mađarski novinar, koji smatra da je nezavisan, bavi istraživanjem i sa ovakvom dozom mržnje priča sa drugim čovekom samo zato što je ovaj drugi član SVM-a i da u ovolikoj meri preuzima retoriku srpske opozicije, sa kojom se širi mržnja i stalno se priča o nekoj listi'", navode iz NDNV-a.
 
Dodaje se da NDNV "izražava punu podršku" koleginici Renati Bađi Ribar i "poziva mađarsku redakciju pokrajinskog javnog servisa da se suprotstavi političkim pritiscima i bahatosti moćnika, te dosledno štiti standarde novinarske profesije".
  • I

    09.12.2022 00:10
    Podrška za Reni
    Usudila se da ne pita šta sme da pita.
  • Branko

    08.12.2022 15:30
    Ja ne vidim u cemu je problem, ako gospodja drzavna sekretarka govori istinu? Mozda bi trebalo, s obzirom na stanje u nasoj drzavi i drustvu, uvesti neki vrlo striktan kodeks ponasanja, ali da bude takav da nikako ne moze da se tumaci kako kome odgovara i da se zloupotrebljava, sto se kod nas, pa i u ovom slucaju, veoma cesto dogadja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti