U novosadskim vrtićima poneki slučaj streptokoke i šarlaha: Bolesnu decu ne dovoditi u kolektiv

U novosadskim vrtićima ove godine još uvek nije bilo epidemije streptokoka, ni bolesti koje one izazivaju, gde se ističe česti šarlah.
U novosadskim vrtićima poneki slučaj streptokoke i šarlaha: Bolesnu decu ne dovoditi u kolektiv
Foto: Pexels

U periodu smo kad je širenje zaraza u kolektivima češće, te je neophodan oprez.

U Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" kažu za 021.rs da u vrtićima trenutno postoje sporadične streptokokne infekcije.

"Pod tim podrazumevam da su nam roditelji prijavili jedan do dva slučaja šarlaha ili streptokoknih angina, ali u različitim vrtićima. Bilo je polovinom novembra grupisanje više slučajeva streptokoknih angina u jednom objektu, kada smo reagovali i postupili po preporukama za prevenciju širenja streptokoknih bolesti i lanac širenja je prekinut", poručuje koordinatorka preventivno-zdravstvene službe u "Radosnom detinjstvu" Branka Čonkić.
 
Dodaje da je u novosadskim vrtićima epidemiološka situacija tipična za ovo doba godine - od prijavljenih bolesti kod dece prijavljene su varičele, respiratorne i stomačne viroze, ali samo u sporadičnim slučajevima.
 
Ovu situaciju naša redakcija ispituje zbog prijavljenih epidemija šarlaha u pojedinačnim vrtićima u Beogradu. Za sada, u vrtićima u Novom Sadu je zastupljen uobičajen broj streptokoknih upala grla za ovo doba godine, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja "Novi Sad" dr Vesna Vuleković.
 
Ona kaže da ne bi trebalo da postoji bojazan od širenja zaraze jer se deca obraćaju lekaru, koji prosleđuje odgovarajuću terapiju.
 
"Dete ne ide u kolektiv dok je pod terapijom, a nakon lečenja nije zarazno. Saradnja roditelja, pedijatra i vaspitača je dobra, te nema razloga za paniku", dodaje dr Vuleković.
 
Zbog izmena u zakonskoj regulativi u pogledu prijava zaraznih bolesti, ustanove koje su zadužene za praćenje javnog zdravlja u Srbiji od 2017. godine ne rade nadzor nad streptokoknim infekcijama, uključujući šarlah. To znači da Institut za javno zdravlje Vojvodine sada nema podatke o pojedinačnim slučajevima streptokoknih zaraza po vrtićima, jer dom zdravlja, pa ni predškolska ustanova, nemaju obavezu da prijavljuju ništa manje ozbiljno od epidemije. Ni predškolska ustanova, ni dom zdravlja, nisu za 021.rs dostavili traženi, precizan broj pojedinačnih slučajeva koji su zabeleženi u ovoj školskoj godini.
 
Kako objašnjava specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravlje Vojvodine dr Svetlana Ilić, postoji realna šansa, odnosno bojazan da se infekcije šire u dečijim kolektivima, ali istovremeno vrebaju i grip i druge infekcije. bojazan postoji. 
 
Na pitanje 021.rs da li je očekivano da će biti veća opasnost od širenja zaraza sada u odnosu na period pojačanih epidemioloških mera, dr Ilić objašnjava da je logično da u relaksiranim uslovima dođe i do većeg broja dece koja će se razboleti od respiratornih infekcija. 
 
"Mere koje su bile na snazi 2020. i 2021. godine s jedne strane su dovele do toga da su se deca manje družila i pohađala kolektive, češće su bila povlačena iz ustanova, a sada kada želimo da nivo socijalizacije dece vratimo na onaj nivo od pre pandemije, neminovno će dovesti do toga da će se deca u ovom periodu intenzivnije prokužavati, odnosno češće razboljevati od nekih drugih respiratornih infekcija. Ipak, ne očekujemo drastične ili dramatične promene u registrovanom broju dece koja će oboljevati u ovom periodu u odnosu na period pre korone", naglašava dr Svetlana Ilić.
 
Kaže da je donekle lako savetovati roditelje da ne dovode decu u kolektive kad postoji neka bojazan, uprkos tome da mnogi roditelji rade u smenama i nemaju dovoljno pomoći sa strane. 
 
"Ali, naš apel je uvek da decu koja su bolesna, malaksala, ne dovodite u kolektive i ne izlažete drugu decu opasnosti da se razbole. Apel ide i institucijama da pojačaju opšte mere zaštite, što znači da deca treba češće da borave na otvorenom, da se prostorije provetravaju, prebrišu sve površine s kojima deca dolaze u kontakt, te da se obrati pažnja i na igračke s kojima se deca igraju", kaže dr Ilić.
 
Još jedan bitan savet roditeljima je da nikako ne leče decu na "svoju ruku", naročito ne antibioticima. Zato postoje lekari, odnosno pedijatri, kojima dete treba odvesti i koji će propisati odgovarajuću terapiju.
  • @NN i @SS

    09.12.2022 16:47
    @SS je u pravu. Ne postoji vakcina za šarlah (nit je ikad postojala), samo, za razliku od nekih prošlih vremena, sada imamo bolje antibiotike. Prevencija je klasična - higijena, fizička distanca.
  • SS

    09.12.2022 15:27
    Vakcina za sarlah?
    @NN, koja je to vakcina protiv sarlaha? Slazem se da se ponovo pojavljuju bolesti koje su iskorenjene zbog toga sto su roditelji prestali da vakcinisu decu, ali nisam siguran da za sarlah uopste postoji vakcina. Postoji neka za prevenciju pneumonije od streptokoka, obavezna je poslednjih par godina, ne znam da l je to ta.
  • NN

    09.12.2022 14:26
    šarlah
    Šarlah je bio potpuno zaboravljena bolest, nije nimalo bezazlen, a može biti i smrtonosan; bio je jedna od onih bolesti (još uvek je) protiv kojih su se deca obavezno vakcinisala! Za to što se pojavio posle sedamdesetak godina treba da zahvalimo pametnim roditeljima koji manifestuju neka prađanska prava ne vakcinišući svoju decu! Naravno, svako ima puno pravo da bude glup, neobrazovan i slično, ali nema pravo da na taj način dovodi u opasnost druge, i to decu! U stvari, ni svoju decu! Deca su sada kao naročito zaštićena, pa bi o tome trebalo razmisliti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti