Poskupljuju grejanje i topla voda u Novom Sadu: Pogledajte koliko ćete sada plaćati

Gradsko veće odlučilo je da grejanje u Novom Sadu poskupi za 11 odsto, dok će topla potrošna voda biti skuplja za pet odsto, saznaje 021.rs.
Poskupljuju grejanje i topla voda u Novom Sadu: Pogledajte koliko ćete sada plaćati
Foto: 021.rs
Ovim poskupljenjem račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.
 
Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratu, odnosno sa 90,2 na 100,5 dinara. 
 
U odluci nije navedeno kada će tačno početi primena novih cena.
Za poslovne potrošače, kao i za građane kojima se grejanje naplaćuje po kilovat času, jer imaju ugrađene kalorimetre i razdelnike, utrošena energija je porasla sa 5,2 na 5,7 dinara po kilovat času, dok je instalisana snaga po kilovatu porasla sa 243,9 na 257,2 dinara.
 
Nova cena tople potrošne vode iznosiće 236,3 dinara po kubiku, umesto dosadašnjih 224,3 dinara. 
Poskupljenje dolazi u trenutku kada su se Novosađani i dalje nadali da će gradska vlast doneti odluku o umanjenjenim računima za grejanje, s obzirom na odlaganje početka sezone u oktobru.
 
Korekcija cenovnika je u skladu sa rastom cena gasa, ali i procentom poskupljenje drugih komunalnih usluga, poput odnošenja smeća, vode i kanalizacije. 
 
 
U obrazloženju zahteva za povećanje cena "Novosadska toplana" je kao razloge navela poskupljenje gasa za 12 odsto, rast cena repromaterijala i usluga održavanja, ali i ratna dejstva na evropskom tlu zbog čega treba da kupe naftu za rezervu.
 
"Razvoj situacije izazvane oružanim sukobima na evropskom tlu, na koju ne možemo uticati i koja kao takva ima obeležje više sile, ukazuje da na globalnom tržištu energenata ne postoje indicije prema kojima će u skorijem roku doći do stabilizacije na tržištu, pri čemu bi mogućom eskalacijom događaja mogla da dođe do ugrožavanja postojeće trase snabdevanja, te je radi obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje i distribucije toplotne energije iz Toplifikacionog sistema, neophodno obezbeđivanje dodatnih operativnih rezervi naftnih derivata, koji se mogu koristiti u cilju zamene prirodnog gasa kao primarnog goriva i osnovnog energenta koji se koristi za proizvodnju toplotne energije", navodi se u obrazloženju komunalnog preduzeća.
Cene grejanja i tople vode u Novom Sadu nisu rasle od 2016. godine. U međuvremenu, zbog uspešnog poslovanja "Novosadske toplane", cena je umanjivana četiri puta.
 
Letos se od predstavnika gradske vlasti moglo čuti da će pokušati da izbegnu poskupljenje usluge grejanja i tople vode. Međutim, u novembru je iz budžeta grada "Toplani" prebačeno 500 miliona dinara za nabavku lož ulja koje se koristi kao alternativa gasu, glavnom energentu za rad toplana. 
 
Ova subvencija je bila prva takva dotacija ovom preduzeću posle niza godina, jer je "Toplana" bila gotovo jedino gradsko preduzeće koje, do početka energetske krize, nije imalo gubitaka i uglavnom je uplaćivalo desetine ili stotine miliona dinara godišnjeg profita u gradsku kasu. 

Komentari 39

  • Uši otpadaju

    17.09.2023 17:12
    sa pdv mnogo više
    mozda i 17 posto
    ode povacenje penzije na ovo
  • Glupi_gradjanin

    10.09.2023 07:08
    Samo da pitam.
    Ako je moj najnoviji račun za grejanje za avgust 7036 dinara a prethodni mesec , pre poskupljenja grejanja za juli bio 6032 dinara, kako je to 11%. Zar to nije 16,6 %.
    Koga vi lažete?
  • Zare

    16.12.2022 09:43
    Tako
    Stari gradonacelnik je bio broj genije nema sta sad smo nadrljali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti