Đurić: Zatraženo poskupljenje grejanja od 20 odsto, nismo želeli da se sve prelomi na leđima građana

"Računi za grejanje za oktobar mesec se neće smanjiti. Imali su tada tople probe i nije bilo potrebe za grejanjem", kaže gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić za 021.rs.
Đurić: Zatraženo poskupljenje grejanja od 20 odsto, nismo želeli da se sve prelomi na leđima građana
Foto: 021.rs
Objašnjava da je JKP "Novosadska toplana" u oktobru, po preporuci grada, pratila spoljnu temperaturu, kao i da su građani tri dana u tom mesecu imali "toplotne probe".
Kako je 021.rs prvi objavio, grejanje i topla potrošna voda će poskupeti za oko 11, odnosno pet odsto.
 
"Nova cena grejanja će početi da se primenjuje od 1. januara 2023. godine. 'Toplana' nam se obratila sa zahtevom da se grejanje poveća za 20 odsto, ali smo mi odlučili da se zadržimo na 11,4 i da ostatak cene grad subvencioniše ovom preduzeću da se ne bi sve prelomilo na leđima građana Novog Sada", rekao je gradonačelnik.
Objasnio je da je povećanje cene "Toplani" neophodno zbog povećanja cena energenata i struje i da firma ne može više da posluje sa tekućim cenama.
 
"Određeni energenti su poskupeli na tržištu i prate se na dnevnom nivou i ovo je trenutna odluka za povećanje cene grejanja za 2023. godinu", dodao je Đurić.
 
Cene grejanja i tople vode u Novom Sadu nisu rasle od 2016. godine. U međuvremenu, zbog uspešnog poslovanja "Novosadske toplane", cena je umanjivana četiri puta.
Letos se od predstavnika gradske vlasti moglo čuti da će pokušati da izbegnu poskupljenje usluge grejanja i tople vode. Međutim, u novembru je iz budžeta grada "Toplani" prebačeno 500 miliona dinara za nabavku lož ulja koje se koristi kao alternativa gasu, glavnom energentu za rad toplana. 
 
Ova subvencija je bila prva takva dotacija ovom preduzeću posle niza godina, jer je "Toplana" bila gotovo jedino gradsko preduzeće koje, do početka energetske krize, nije imalo gubitaka i uglavnom je uplaćivalo desetine ili stotine miliona dinara godišnjeg profita u gradsku kasu. 
  • Mile

    19.12.2022 23:05
    Grejanje
    Mukica.
  • H

    17.12.2022 09:02
    H
    I ovi ce pasti u Martu,Aprilu! Na ledu su a neznaju da klizu?!
  • H

    17.12.2022 09:02
    H
    I ovi ce pasti u Martu,Aprilu! Na ledu su a neznaju da klizu?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti