Pitali smo stručnjake iz studija "Kinesthetic": Šta je medicinski pedikir i da li vam je potreban?

Stopala trpe veliki pritisak tokom dana. Prva su na udaru dugog stajanja i neudobne obuće.

Zbog ovog se često javljaju prolazne tegobe, kao što su otok, bol i trnjenje. No, postoje i oni malo uporniji problemi, poput žuljeva, kurjeg oka i uraslih noktiju.

Šta onda raditi? Mnogi se odlučuju da čekaju da ovi simptomi prođu sami od sebe, ali, u zavisnosti od specifičnosti tegobe, bol na pritisak se vremenom može pojačavati eksponencijalno. To može biti uzrok promene pravilnog načina hoda. Zbog ove promene kasnije mogu stradati kolena, karlica, kukovi i kičma.

Većina promena na stopalima može se rešiti medicinskim pedikirom. Šta je to medicinski pedikir i koje probleme rešava, za čitaoce 021.rs razjasniće stručnjaci iz studija "Kinesthetic".
 
Šta leči medicinski pedikir?
 
Kako navode u studiju "Kinesthetic", medicinski pedikir tretira više promena na stopalima.
 
Kurje oko i žuljevi: Žuljevi su tipična promena na stopalima, a postaju patološki samo kada uzrokuju deformacije kože, narastu i izazivaju bol. Uz njih često nastaju kurje oči (klavusi). Kurje oko je izazvano hroničnim pritiskom na kožu iznad kostiju. Kada se ne tretira na vreme, uzrok je brojnim ozbiljnijim problemima sa kostima.
 
Hiperkeratoza: Hiperkeratoza je zadebljanje na koži pete i prstiju. Ova zadebljanja se javljaju zbog izuzetne suve kože i najčešće nastaju zbog loše nege. Takođe, hiperkeratozu mogu izazvati neudobna obuća i usporen metabolizam.
 
Virusne bradavice: Bradavice na stopalima manifestuju se kao zadebljanje ispod kog se vide sitne crne tačke. Često su bolne i otežavaju hodanje.
 
Urasli nokti: Ova, najčešće izuzetno bolna promena, nastaje zbog urastanja nokatne poloče u bočni kožni nabor. Praćena je zapaljenjem i sekundarnom infekcijom. Nastaje zbog nepravilnog sečenja noktiju, uske obuće i zadebljane nokatne ploče.
 
Gljivična infekcija: Gljivice se javljaju u zatvorenoj i vlažnoj sredini. Nastaju u svlačionicama, tuševima, javnim bazenima, banjama, kupatilima, ali i staroj i novoj obući. Jedan od tipova gljivičnih infekcija je i atletsko stopalo, koje može biti i zarazno, odnosno širiti se kontaktom sa inficiranim mestom ili preko čestica kože koja je ostala na obući, peškiru ili podu.
 
 
Šta treba da znate o medicinskom pedikiru?
 
Za razliku od redovnih estetskih pedikira, medicinski pedikir se fokusira na zdravlje vašeg stopala.
 
To je vrsta medicinsko–kozmetičkog tretmana, koji se fokusira ne samo na nokte, već i na stopala u celini. 
 
Predstavlja proceduru koja usmerenu na terapeutske i medicinske potrebe stopala. Posle medicinskog dela ide i ulepšavanje i masaža stopala. 
 
Medicinski pedikir uspešno rešava sve gore navedene promene na stopalima. Ali da li je tretman jednako bolan kao i kurje oko ili urasli nokti? Pitali smo stručnjake.
U studiju "Kinesthetic" ističu da je medicinski pedikir neinvanzivan i samim tim nije bolan. Ne podrazumeva nikakav vid operacije, ni rezova.
 
Uglavnom se odnosi na uklanjanje zaglavljene prljavštine oko noktiju, pravilno oblikovanje noktiju, odstranjivanje gljivica, žuljeva i kurjih očiju, kao i uklanjanje zadebljale i mrtve kože.
 
Tretman izvode stručna lica, nakon pregleda stopala i dijagnoze problema. Osim kvalifikovanog osoblja, najvažnije je da salon po vašem izboru ima kvalitetnu i sterilnu opremu. 
 
 
"Kinesthetic" koristi autoklav za sterilizaciju opreme. Autoklav je proces sterilizacije zasićenom vodenom parom. Kada se instrumenti izlažu ovakvoj pari rizik od infekcije kod osoblja i pacijenata praktično ne postoji.
 
Dodatno, tretmani se obavljaju u izuzetno čistim prostorijama, a svim klijentima je omogućena privatnost, jer se svaki tretman obavlja u posebnim prostorijama.
 
Sve ove informacije možete proveriti odlaskom u prostorije studija "Kinesthetic" na adresi Fruškogorska 16A u Novom Sadu. Možete ih pitati za savet i zakazati termin na 063 254 824, kao i putem mejla info@kinesthetic.rs. Moguće je i onlajn zakazivanje tretmane preko kontakt forme. Na internet prezentaciji studija www.kinesthetic.rs možete videti i koje još usluge nude.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti