I dalje postoji plan da Banoštor dobije međunarodno putničko pristanište

Vlada Srbije uredbom je utvrdila lučko područje međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru.
I dalje postoji plan da Banoštor dobije međunarodno putničko pristanište
Foto: 021.rs
Lučko područje je u skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja, kao i planskim dokumentima. 
U Banoštoru je lučko područje određeno na hektar i 20 ari. Ovo buduće međunarodno putničko pristanište je na desnoj obali Dunava, a Banoštor je naselje u opštini Beočin. 
Opština Beočin je još 2020. godine stavila na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru. Za ovaj projekat, koji se planira već nekoliko godina, nacrt plana izradio je novosadski Urbanizam.
 
Kako je tada preneo portal eKapija, u dokumentaciji koja je bila javnom uvidu je navedeno da je zahvaljujući povoljnom turističko-geografskom položaju, geomorfološkim i klimatskim prilikama, Dunavu, kao i dobroj saobraćajnoj povezanosti sa Novim Sadom i ostalim naseljima u okruženju, Banoštor izuzetno atraktivan za turističke posete i može da bude ciljno mesto za jednodnevne izlete i višednevni boravak turista. 
 
U Nacrtu plana se dodaje da je materijalna baza za razvoj turizma dosta oskudna i da nema posebno izgrađenih smeštajnih objekata.
 
Planom je, kako je pisao portal, obuhvaćen deo građevinskog područja naselja Banoštor i deo akvatorije reke Dunav, na ukupnoj površini od 5,79 hektara, a lokacija budućeg pristaništa je u neposrednoj blizini centra naselja, sa njegove istočne strane.
 
Pristanište je koncipirano kao pristanišni plato širine 42 metra i dužine od 143,5 metra, sa kosom obaloutvrdom.
  • Zemlja čudesa

    20.12.2022 22:39
    Banoštor je, takođe, veoma aktivno klizište i stoga zanimljivo jedino onima koji bi da nekome prodaju postojeću kuću tipa "prva farba, malo prešla".
  • Dr

    20.12.2022 14:16
    Ne mešam se u politiku
    Ali sve investicije su dobrodošle. Ovi dušebrižnici kojima je Dunav plitak treba da znaju da je dok nisu nasuti sporovi (radi regulisanja toka i odronjavanja obale) obala Banoštora i Čereviću bila duboka. Prema tome uklanjanjem nekoliko sporova koji utiču na dubinu gde će biti buduća luka, iskopavanjem i betoniranjem obale stvaraju se potrebni uslovi. Taj deo Fruške gore i priobalja Dunava ima potencijala za turizam i ovo bi mogla biti inicijalna kapisla za razvoj.
  • Gox

    20.12.2022 12:24
    Samo da ne bude
    U Karlovcima je trebalo odavno da bude završeno ono što je prošli precednik opštine najavio već da je pri kraju dok nije ni početo.
    I dan danas ništa se nije pomerilo od te tačke i ako je pre tri godine 22 milona uplaćeno na račun jkp Belila kao budućeg upravitelja tog pristaništa. Pošto je stanje u opštini katastrofa i više se ne zna ko pije a ko plaća moguće je da su i ti novci potrošeni na mobilne telefone,dnevnice,prekovremene sate,gorivo za vozikanje i krkanje u Bermetu.
    Trebali bi vi iz 021 malo da ih iscimate za pristanište da vidite sta će sada slagati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti