Mlade devojke sa invaliditetom i briga za reproduktivno zdravlje: Organizovani ginekološki pregledi

Zdravstvene usluge za mlade devojke i žene sa invaliditetom su neretko nepristupačne, kako zbog arhitektonskih barijera, tako i zbog neadekvatne medicinske opreme.
Mlade devojke sa invaliditetom i briga za reproduktivno zdravlje: Organizovani ginekološki pregledi
Foto: Pixabay
Sve ovo i te kako utiče na sam kvalitet života žena sa invaliditetom, njihovo prihvatanje sebe kao prvenstveno samostalne osobe, a potom i seksualne osobe i one koja ima pravo na partnera i seksualni život.
O ovoj temi razgovarali smo sa Ivanom Nikolić Zelić iz organizacije "Iz kruga Vojvodina", koja jedan deo svog rada posvećuje upravo brizi za reproduktivno zdravlje devojaka i žena sa invaliditetom.
Ona napominje da žene sa invaliditetom imaju iste zdravstvene, reproduktivne i seksualne potrebe, kao i svaka druga žena. Sve žene sa invaliditetom koje žele da idu na ginekološke preglede, mogu da se obrate njihovoj organizaciji. Oni organizuju odlaske na specijalističke ginekološke preglede za žene sa invaliditetom sa teritorije Novog Sada i obezbeđuju usluge personalne asistencije i prevoza od kuće do Doma zdravlja i nazad. Pregledi se zakazuju isključivo preko organizacije na broj telefona 021/447-040.
 
"Kroz programe koje smo radili sa ženama sa invaliditetom, čuli smo da one često nisu u mogućnosti da odu na preventivne ili redovne ginekološke preglede, zbog brojnih nekih poteškoća i nepristupačnosti. U pojedinim mestima dugo se čeka na zakazane termine ili u manjim mestima ne postoje ginekološka odeljenja, a za žene sa fizičkim invaliditetom je četo problem arhitektonske pristupačnosti odnosno koliko je ulaz u Dom zdravlja ili neki dispanzer pristupačan, da li postoji rampa, rukohvat. Da li u domu zdravlja postoji lift, ako je ordinacija na spratu, kakvi su toaleti i da li su ginekološki stolovi hidraulični. Takođe i mamografi nisu pristupačni svim ženama, posebno onim koje koriste invalidska kolica", objašnjava naša sagovornica. 
 
Ona dodaje da je sve ovo važno ako se uzme u obzir da se žene često pozivaju na preventivne preglede, da se često vode kampanje o ženskom zdravlju, te ističe da ne sme da se dozvoli da jedna grupa žena u tome ostane nevidljiva. Smatra da je važno i da se menjaju stavovi medicinara, dodajući da je i dalje nedovoljno obučenih zdravstvenih radnika za rad sa ženama sa invaliditetom.
 
Organizacije "Iz kruga - Vojvodina" pruža i psihološku podršku putem SOS službe.
 
"To znači da svaka mlada devojka sa invaliditetom koja ima iskustvo nasilja u partnerskom odnosu ili porodici može da nam se obrati telefonom, mejlom, sms porukom ili preko Vibera, kao i ličnim dolaskom u prostorije organizacije (Bulevar vojvode Stepe 67). Sve naše usluge su prilagođene ženama sa različitom vrstom invaliditeta. Ukoliko se suočavaju sa anksioznošću, strahovima, nemaju podršku porodice, bliskih prijatelja, ili se pak teško suočavaju sa prihvatanjem ivaliditeta, mogu da dobiju besplatnu psihološku podršku i kroz usluge info centra mogu da dobiju sve neophodne informacije i pravno savetovanje iz oblasti socijalne zaštite ili o beneficijama koje mogu da ostvare, kao i informacije o drugim organizacijama, institucijama ili službama podrške. Na Portalu o invalidnosti mogu da se informišu i edukuju o brojnim temama vezanim za invaliditet, kroz različite sekcije, kao što su kultura, društvo, zdravlje, zapošljavanje i sport", objašnjava ona.
 
Takođe, organizacije "Iz kruga - Vojvodina" organizuje obuke i treninge na koje su mlade devojke sa invaliditetom uvek dobrodošle, a izdaju i publikacije edukativnog sadržaja, koja su neretko i svedočenja samih devojaka i žana sa invaliditetom.
 
Ivana Nikolić Zelić ističe da im se u poslednjem periodu sve više obraćaju mlade devojke sa invaliditetom, a da su razlozi najčešće situacije nasilja u partnerskom odnosu ili u porodici.
 
"Obraćaju nam se i zbog usluga individualne psihološke podrške, koja je, kao i sve druge naše usluge besplatna. Anksioznost i strahovi su uglavnom razlozi zbog kojih se javljaju ili zbog toga što se suočavaju sa neprihvaanjem okruženja zbog bolesti ili invaliditeta", kaže ona.
 
Dodaje i da se u poslednje vreme javljaju devojke koje imaju partnera sa invaliditetom, a one žele da im budu psihološka podrška u raznim segmentima života. 
 
Kako napominje, veoma joj je važno što mlade devojke prepoznaju organizaciju "Iz kruga Vojvodina", kojoj mogu da se obrate i da su iz tog razloga i deo Sazvežđa podrške.
 
Sazvežđe podrške je neformalna mreža 14 organizacija i institucija iz Novog Sada, koje rade sa mladima, na unapređenju njihovog mentalnog zdravlja, pružanjem besplatnih usluga psihosocijalne podrške. 
 
SOS podrška za žene sa i bez invaliditeta koje su izložene nasilju je telefonom na broj 066/447-040 (poziv, viber, sms) radnim danima od 9 do 16 sati ili mejlom na adresu office@izkrugavojvodina.org
 
Šta je sve još sve na ovu temu rekla naša sagovornica, poslušajte u nastavku.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti