Lekarka traži istragu o smrti svog brata, tvrdi da je nesavesno lečen u KCV

Tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu koju je podnela lekarka Mirela Erić koja tvrdi da je njen brat Nebojša preminuo u Kliničkom centru Vojvodine zbog nesavesnog lečenja.

Kako piše N1, od posledica infekcije koronavirusom, u jeku epidemije, u julu 2020. godine, preminuo je Nebojša Erić iz Novog Sada. Zbog sumnje da je u Kliničkom centru Vojvodine nesavesno lečen, njegova sestra Mirela Erić, inače i sama lekarka, podnela je prošle godine krivičnu prijavu protiv te ustanove.

Iz KCV nisu imali komentar na ove optužbe, a novosadsko tužilaštvo je u utorak odbacilo krivičnu prijavu. Bez obzira na to, doktorka Erić kaže da će se žaliti i da je u ovom i ostalim slučajevima potrebna objektivna istraga.

Erić za N1 kaže da je njen brat primljen u KC Vojvodine sa obostranom upalom pluća i sumnja da on tada nije dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Kroz osam dana je preminuo. 
 
"Za preživljavanje pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja od izuzetne važnosti je dobra organizacija, kao i formiranje multidisciplinarnih, uigranih timova. Pacijenti koji su smešteni u jedinicama intenzivnog lečenja moraju biti pod stalnim nadzorom lekara raznih specijalnosti. Nažalost, u timu nije bilo pulmologa. Niti jednom nije konsultovan. Za svo vreme boravka mog brata u jedinici intenzivnog lečenja, nije konsultovan niti pulmolog, niti radiolog, niti hematolog", kaže doktorka.
 
Na pitanje kako zna da je tako kaže – "na osnovu medicinske dokumentacije".
 
"Nažalost, kod mog brata preskočene su neke terapijske metode, preskočeni su lekovi i primat je data intubaciji. Nije dobio kortikosteroide kada je trebalo, a u vreme kada je moj brat hospitalizovan, u primeni je bio odgovarajući protokol lečenja, i u njemu je jasno navedeno da se kortikosteroidi daju pacijentima u cilju zaustavljanja progresije bolesti, kao i izbegavanja mehaničke ventilacione terapije", objašnjava dr Erić.
Naglašava da je isto tako navedeno da se kortikosteroidi daju u cilju izbegavanja citokinske oluje. Ona je istakla da su mu kortikosteroidi dati u 18 sati uveče, u četvrtak, 9. jula kada je već bilo kasno. Dr Erić je u krivičnoj prijavi navela je da je njen brat intubiran kada mu je zasićenost krvi kiseonikom bila 92 procenta, što smatra izuzetno čudnim.
 
Ceo tekst možete da pročitate na N1.
  • Marija

    07.02.2023 22:07
    Mantil
    Dr I ja bih se pridružila,jer mi je majka umrla pod vrlo čudnim okolnostima na odeljenju,bas ne znaju kom ili gastro ili urgentnom a trebala je po rezultatima biti puštena kuci.U pitanju je isto KC V
  • Lekar

    16.01.2023 19:04
    Potrebna je pravda
    Javasluk na infektivnoj klinici treba spreciti.Udruzite se ljudi koji ste svedoci slicnih situacija kao dr Eric i trazitePRAVDU.
  • Dr

    14.01.2023 13:34
    Vec vidjeno
    Lekar sam DZ Novi Sad.Situacija u KCV je takva da se ,,kolege,, trude vise da ispljuju onoga ko je poslao pacijenta u izvestaju misleci na izabranog lekara , nego da pregledaju pacijenta. Inace,svaki drugi poslat pacijent je po njima neosnovano poslat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti