Vidović: Broj nezaposlenih u Novom Sadu smanjen za 11,4 odsto u proteklih godinu dana

Broj lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je smanjen za 11,4 odsto u proteklih godinu dana, rekla je v.d. direktorka Filijale u Novom Sadu Tatjana Vidović.
Vidović: Broj nezaposlenih u Novom Sadu smanjen za 11,4 odsto u proteklih godinu dana
Foto: Pixabay

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) krajem novembra registrovano je 11.587 nezaposlenih sa područja Novog Sada, piše Dnevnik.

Kako Vidović navodi, prema obrazovnoj strukturi najveći udeo među nezaposlenima čine oni sa srednjim nivoom kvalifikacija (48,5 odsto), potom sa višim i visokim obrazovanjem (31,8 odsto), dok je najmanje nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih (19,7 odsto).

"U ovoj godini primetna je znatno veća potražnja za radnicima, naročito za pojedinim profilima, što je doprinelo da se tokom nje zaposli 50 odsto više Novosađana nego prošle godine. Pozitivna kretanja na tržištu rada su u direktnoj vezi sa ekonomskom politikom koju kreiraju država, Pokrajinska vlada, kao i Grad Novi Sad na lokalnom nivou, ali znatan doprinos tome daju i programi finansijske podrške i mera koje sprovodi NSZ", rekla je ona.
 
Iz republičkog i pokrajinskog budžeta, te budžeta lokalnih samouprava, putem različitih subvencija kroz programe podrške zapošljavanju, radno mesto dobilo je oko 1.800 osoba sa evidencije Filijale Novi Sad, a od toga oko 1.200 Novosađana. 
 
Vidović napominje da, ipak, jedan broj kadrovskih potreba poslodavaca ostaje nezadovoljen, najčešće jer na evidenciji nema kandidata sa traženim kvalifikacijama ili nezaposleni odbijaju ponuđene uslove rada.
 
"Uprkos očekivanjima da će tržište rada negativno reagovati na trenutna geopolitička previranja i globalnu energetsku, kao i inflatornu krizu, to se nije desilo i ono je ostalo stabilno sa pozitivnim tendencijama, te potražnja za radnicima čak i raste. Spram podataka kojima raspolaže Filijala Novi Sad Nacionalne službe za zapošljavanje, možemo reći da među najtraženije u Novom Sadu spadaju IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, inženjeri elektrotehnike, matematičari, profesori fizike, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, internisti, ginekolozi, radiolozi) i stručnjaci za finansije – računovođe", dodala je ona. 
 
"Moja prva plata" za 457 mladih
 
U toku je finalna faza programa za mlade "Moja prva plata", koji se realizuje po treći put, te se trenutno zaključuju trojni ugovori između NSZ,  poslodavca i izabranih kandidata. 
 
Nakon toga će mladi započeti svoju devetomesečnu praksu, a u taj program Filijala Novi Sad će uključiti 457 mladih. 
 
Najveći deo njih imaće priliku da svoje prvo radno iskustvo stekne na poslovima administrativnih referenata, frizera, trgovaca, farmaceutskih tehničara, operatera na mašinama, građevinskih inženjera, programera, stomatologa, saradnika u ljudskim resursima i grafičkih dizajnera.
Što se tiče profila nižeg nivoa obrazovanja, najviše su traženi operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, vozači C, D i E kategorije, kuvari, konobari, mesari, pekari, radnici u oblasti građevinarstva (armirači, tesari, betonirci, zidari, moleri, rukovaoci građevinskim mašinama), električari, magacioneri i frizeri. 
 
Među ovim zanimanjima su i ona koja karakteriše izrazita deficitarnost, što poslodavcima otežava pronalazak odgovarajućih kadrova – na primer, građevinski radnici, ugostitelji, programeri, vozači. 
 
U narednoj, 2023. godini, u planu su dva sajma zapošljavanja – prolećni i jesenji.  
 
Više o ovoj temi pročitajte na sajtu Dnevnika.
  • Куп је битан

    06.01.2023 01:08
    А зашто се питање не постави овако? Колико има пријављених у евидинцији ЦРОСО (Централни регистар обвезника социјалног осигурања)? Подаци из те евиденције представљају број званично запослених, тј. оних који су пријављени и за које се уплаћују порези и доприноси.
  • Sabahudin

    05.01.2023 06:45
    Omerović
    Voleo bih da živim u državi kakva je predstavljena u programskoj shemi TV PINK.
  • Av

    04.01.2023 20:29
    Umesto da se gleda kolika je nezaposlenost, treba da se gleda kolika je zaposlenost. Ovo samo moze da znaci da je dobar deo otisao van Novog Sada a dobar deo u penziju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti