Nezaposleni mladi mogu da se prijave za program "Moja prva plata" do kraja oktobra

Za učešće u programu "Moja prva plata" nezaposlene osobe mlađe od 30 godina mogu da se prijave do 31. oktobra ove godine, saopšteno je danas.
Nezaposleni mladi mogu da se prijave za program "Moja prva plata" do kraja oktobra
Foto: Pixabay
Ana Stojanović iz Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije rekla je da je realizacija programa zbog velikog interesovanja privrede nastavljena i u 2022. godini.
"Naš cilj je da kroz 'Moju prvu platu' omogućimo privrednim subjektima da reše problem deficita kadrova i, u isto vreme, da podstaknemo zapošljavanje mladih, omogućimo im da u kompanijama steknu prva radna iskustva i dobiju šansu za prvo zaposlenje", rekla je ona.
Stojanović je navela da se za učešće u ovogodišnjem programu prijavilo 10.313 poslodavaca sa teritorije Srbije, koji su ponudili mesta za ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija".
 
Prema njenim rečima, najviše se traže buduće knjigovođe i računovođe, administrativni radnici, programeri, prodavci, inženjeri različitih specijalnosti.
 
"Kompanije na ovaj način dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja i investiraju u razvoj ljudskih resursa", rekla je Stojanović.
 
Ona je navela da mladi za taj program mogu da se prijave preko portala mojaprvaplata.gov.rs. Uslov je da nemaju više od 30 godina, da su bez radnog iskustva i da su na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošlјavanje. 
  • KB

    13.10.2022 13:32
    Ja razmišljam da se prijavim ali me je strah ako poslodavac na tih 25.000 ne doplati razliku bar do minimalca. Ako ne doplati, ne znam da li ću biti kažnjen na neki način zbog raskida ugovora jer raditi za 25.000 je ponižavajuće i bukvalno neodrživo u ovoj krizi. To mi je za račune i možda nedelju dana hrane za mesec.
  • sale

    13.10.2022 11:59
    razuma bez
    9 meseci plate 25.000, odnosno 60% minimalca, bez placenih doprinosa drzavi, a posle toga, na biro!!

    Odlicna ponuda, za razliku od one koju su davali zuti lopovi pod nazivom "moja prva sansa", a koja je ukljucivala 100% minimalne zarade, poreze i doprinose placene od strane drzave prvih godinu dana i obavezu poslodavca da zadrzi zaposlenog bar dve godine...

    Za nasu decu!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija