Iskustvo još jedne mame iz Novog Sada: Zavitlavanje bez prestanka oko subvencije za prvi stan

Država, u cilju podsticanja nataliteta, najavljuje nove mere za žene koje rađaju decu u Srbiji, a ni postojeće ne mogu da se sprovedu kako je najavljeno i propisano.
Iskustvo još jedne mame iz Novog Sada: Zavitlavanje bez prestanka oko subvencije za prvi stan
Foto: Pixabay

Redakciji N1 javila se još jedna mama - osma po redu koja prijavljuje problem sa konkurisanjem za subvencije.

Sve uslove, kaže, ispunjava, što joj ne spore ni u nadležnom ministarstvu. Hristina Ristović iz Novog Sada počela je da reaguje tek kada je prošlo tačno 44 dana otkako je predala svoj zahtev, a da joj se niko od nadležnih nije javio.

"Ispunjavam svaku stavku uredbe. Kada je prošlo 44 dana od podnošenja zahteva, a da niko ništa nije u međuvremenu javio, došla sam do kontakta kancelarije i počela da zovem. Zvala sam sedam dana zaredom – komisija nikako da se sastavi. Osmi dan pozovem, kažu: 'E, pa trebalo je u predugovor da stavite da 20 odsto novca za kupovinu stana dobijate od države, to su vama u Novom Sadu pogrešno preneli kako da uradite'“, započinje svoju priču Hristina Ristović.
 
Ona ističe da je gradska uprava jedini izvor informacija koje majke u Novom Sadu imaju.
 
"Sve sam radila i pratila kako piše i kako mi je rečeno. Bebu sam rodila u julu, 1. novembra sam predala zahtev za subvenciju. Sa tek rođenim detetom išla sam po katastrima, notarima, bankama... Da se na kraju niko nije ni udostojio da me kontaktira i javi da nešto nije u redu, nego sam ih morala sama zvati svakog, ali svakog dana da bih dobila neku informaciju", kaže Hristina.
 
Na sve to, dodaje, do sada je u ugovoru moralo da stoji da se deo finansira iz subvencije, a sada mora ta klauzula da se stavi u predugovor.
 
"Opušteno mi kažu – vidite sa prodavcem, uradite aneks predugovora. Rekoh, šta ako ne pristane na to? Kažu mi – zovite nas pa ćemo da vidimo sta ćemo", navodi ova mama.
 
Ona celu situaciju opisuje istovremenu kao smešnu, tragičnu i – žalosnu.
 
"Ja sam neko ko je svim srcem zaljubljen u svoju zemlju, patriota sa jednim velikim P, neko ko ne da reč loše da se kaže za bilo šta u ovoj zemlji, neko ko je baš naivno naseo na celu ovu priču i ko se mlad usudio da stvara porodicu i dom. I onda me sačeka hladan tuš. Totalno razočaranje", kaže Hristina Ristović.
 
Najviše joj, dodaje, smeta jako loša komunikacija.
 
"Radili smo sve kako piše – na kraju je bio problem što u predugovoru nemamo navedenu subvenciju. Meni lično je najveći problem je što me niko o tome nije obavestio, niko mi nije rekao da postoji problem sa dokumentacijom. Telefonska linija za mame koje podnose zahtev za subvenciju otvorena je od 13 do 15 časova – vezu ne možemo da dobijemo. Sa osobom zaduženom za komunikaciju igramo se gluvih telefona. Na mojih 15 mejlova dobijem jedan odgovor", navodi Hristina.
 
Sve rokove sa investitorima je, kaže, srušila, ali su joj ipak odložili sklapanje kupoprodajnog ugovora. Ni notaru, dodaje, nije jasno kako u predugovor da se stavi subvencija koja nije još odobrena.
 
"Investitor je meni i porodici izašao u susret, a ovo govorim jer želim da se čuje, kako bih pomogla i ostalim mamama koje se odluče na subvenciju za kupovinu prvog stana. Poznajem mame koje su sa advokatom pokušavale da rastumače sve i nisu uspevale. Taj aneks smo uradili i novi predugovor važi do 15. januara. Poslali smo ga poštom u Ministarstvo za rad, kako nam je i rečeno. Pošta je primljena, ali mi je rečeno da aneks nije stigao sa pisarnice, te da komisija u decembru nije odlučivala o mom slučaju", navodi Hristina Ristović.
 
U sličnoj situaciji nalazi se sve više žena koje svoje priče dele u javnosti. Kako je prošao deo mama iz Novog Sada 021.rs je pisao u oktobru, a detaljnije možete da saznate OVDE.
  • Da

    09.03.2024 23:38
    Ma to je samo za vuciceve clanove partije lojalne i to je to. Zaboravite to ljudi.
  • Bole

    07.01.2023 10:49
    Sram ih bilo...
    Ovo je Sramota i Treba ih tužiti preko Ustavnog suda isto smo supruga i ja dokumente podneli i još uvek čekamo odgovor a telefon Ministarstvu 011 3619748
    Zvoni beskonačno puta u roku zadnjih 20 tak dana i niko se ne javlja.Čuj aneks predugovora samo da zakomplikuju da se odustane.. PREDIZBORNA REKLAMA .....
  • Игор

    07.01.2023 01:30
    Нема предаје
    Свака част мама!!!! само буди упорна..олош је то велики

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti