Samo tri mame iz Novog Sada dobile subvencije za stan, gde je zapelo?

Tek tri zahteva za subvencije za prvi stan za majke odobreno je za teritoriju Novog Sada, od prvog januara do 18. oktobra.
Samo tri mame iz Novog Sada dobile subvencije za stan, gde je zapelo?
Foto: 021.rs

Šest zahteva je odbijeno, saznaje 021.rs.

Prema saznanjima novosadske Uprave za dodatak na decu, za sada su i pristigle tri tužbe iz Novog Sada na rešenja Komisije za dodelu subvencija.
Iz ove Uprave za 021.rs kažu da je 11 zahteva u postupku, te da za većinu očekuju pozitivna rešenja.
 
Interesovanje građana za ovaj vid pomoći je veliko, jer je na šalteru uprave od početka ovog vida subvencionisanja izdato ukupno 206 zahteva. Međutim, kao i u većini lokalnih samouprava u Srbiji, procedura podnošenja zahteva traje dugo, ali i odlučivanje Komisije o zahtevima.
 
"S obzirom na to da je reč o novom pravu i objektivnim okolnostima koje iz toga proizilaze, Uprava za dodatak na decu Novi Sad u odnosu na druge lokalne samouprave ima jedan od najboljih procenata pozitivnog rešavanja zahteva sa tendencijom rasta (svega je između 10 i 15 pozitivnih rešenja u celoj zemlji)", navode u Gradskoj upravi za naš portal.
 
Dodatan problem predstavlja i to što stranke koje su odbijene nemaju pravo žalbe. Jedino je moguće tužbom pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu.
 
Gde je "zapelo": Primer jedne Novosađanke
 
Tanja S. predala je svu dokumentaciju, uključujući i Predugovor o kupoprodaji stana u izgradnji i Ugovor o stambenom kreditu 22. avgusta ove godine.
 
Pozitivno rešenje o svom zahtevu nije dobila. U međuvremenu, svi rokovi su istekli. U Predugovoru o kupovini stana piše da će konačan ugovor zaključiti najkasnije 31. avgusta, dok je dokumentacija u banku trebalo da bude poslata do 1. oktobra.
 
Raskid predugovora za kupovinu stana podrazumevao bi i gubitak dela sredstava koji su uplaćeni kao avans za stan. Uz to, priča ova Novosađanka, bilo je i drugih troškova koji bi se mogli ispostaviti kao uzaludni. Plaćena je agencija koja je tražila stan, notar za overu dokumentacije, procenitelj, prikupljanje neophodnih podataka, i slično. 
 
Kako Tanja kaže za 021.rs, njoj je u Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu rečeno da kada pošalje dokumentaciju sve ide brzo i da zahtev bude odobren u roku od dve nedelje. 
 
Ona se pita ko će im nadoknaditi taj novac, ali i konstantni stres kom su ona i suprug bili izloženi, prvo tokom procesa prikupljanja dokumentacije, a naročito od kada je predat zahtev i od kada se čeka na pozitivno rešenje. 
 
Na njihova pitanja šta se toliko čeka, prst je upiran na više krivaca. Prvo je to bio Republički geodetski zavod, a potom JP "Urbanizam". Ispostavilo se da je JP "Urbanizam" poslao dokumentaciju za predbeležbu Republičkom geodetskom zavodu mesecima ranije, ali da ovaj proces u RGZ stoji. 
 
Najavljena izmena uredbe čeka novu Vladu?
 
Tanjin primer nije usamljen i zato je Vlada još u avgustu najavila promenu Uredbe o dodeli subvencija.
 
Rok do kada bi to trebalo da se desi nije dat, ali su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naveli da će majke koje su odbijene za subvenciju zbog proceduralnih razloga moći ponovo da podnesu zahtev i da će im biti odobren.
 
Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon", ranije je ukazala na to da je moguće da se čeka formiranje nove Vlade kako bi se sporna Uredba izmenila. 
 
Jasmina Mihnjak sa specijalizovanog portala Bebac rekla je za Danas da je "karakteristično za Vladu da kada treba da se sprovede nešto što su propisali, oni to ne razumeju".
Pismo za premijerku
 
Udruženje "Mame su zakon" ovim povodom poslalo je i pismo premijerki Ani Brnabić u kom su primetili neusklađenost tačaka u Uredbi, apelujući na vlast da ove greške isprave.
 
Naime, u Uredbi se navodi da lica koja apliciraju za subvenciju ne smeju da budu u postupku odobravanja kredita, odnosno kredit mora da im bude odobren. Međutim, banke kredite ne odobravaju bez potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a država s druge strane zahteva da se u postupku odobravanja subvencije dostavi predugovor. 
 
Takođe, od početka postupka prijavljivanja postojali su očigledni problemi u komunikaciji lokalnih samouprava i građana, ali i lokalnih samouprava i nadležnog Ministarstva. Dokumentacija koja se nabavlja po službenoj dužnosti često je tražena od građana, a zahtevana je i dokumentacija koja nije navedena u Uredbi.
 
Između ostalog, udruženje "Mame su zakon" zahteva da se jasno definiše da Komisija o zahtevima treba da odlučuje po hitnom postupku, odnosno odmah po prijemu zahteva, a najkasnije u roku od 30 dana. 
 
Podsetimo, Uredba o pomoći za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta u 2022. godini promovisana je kao mera koja bi trebalo da motiviše mlade da osnivaju porodice, a ujedno i da reše svoje stambeno pitanje. 
 
Međutim, čitav proces obeležen je brojnim nelogičnostima i odugovlačenjima, te je do sada odobreno tek petnaestak zahteva na nivou cele Srbije. 
  • Marta

    21.10.2022 08:22
    Ha ha ha!
    A Vi ste mislili da je "za nasu decu" znacilo "za vasu decu". E naivni narode! Rugaju ti se u facu svaki dan i ti im aplaudiras!
  • Nedodiljivi RGZ

    21.10.2022 06:58
    Novosadski RGZ u rangu CRNE RUPE
    sta udje tu nise nikad ne izadje
    Ne postoji gora javna sluzba od katastra u Novom Sadu njima ni Vucic nista ne moze
  • g pen

    21.10.2022 06:53
    Znaci da su one jedine iz stranke patriJota pride sa druge strane Drine. Ostali nisu bitni a posebno ako su sa ove strane Dunava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti